Amenajarea gradinii

#salcie #copaci #ingrijire salcie #lemn salcie

Copaci care cresc repede: salcia

Salcia este un arbore cu ramuri care se intind mult, creste mai ales in zonele umede, pe langa rauri si lacuri si este deosebit de rezistenta la intemperii. Daca vrei sa ai umbra si racoare pe toata perioada verii, nu mai sta pe ganduri si planteaza o salcie la tine in gradina.


Salcia plangatoare a primit acest nume din cauza ramurilor sale care atarna uneori pana la pamant, sub greutatea abdunentei de crengi si frunze.

Ramurile salciei, sfintite in biserica de sarbatoarea Floriilor, fac deja parte de sute de ani din traditia crestina .

Salcia face parte din familia Salicaceae, de arbursti cu frunze cazatoare si crengi elastice , care cresc pana la 20 m inaltime si se mai numeste si rachita. In acest moment se cunosc peste 500 de specii de salcii in intreaga lume.

Frunzele salciei sunt alungite si au forma de sabie, cresc pana la 10 cm lungime si au o nuanta argintie. Acestea apar iarna tarziu, oferindu-i arborelui o imagine cu totul deosebita. Frunzele salciei se vor inverzi pe masura ce se maturizeaza si se ingalbenesc toamna.

Florile salciei arata ca niste muguri pufosi, care se mai numeste si matisori.

Salcia este un arbore superb, care creste si se dezvolta rapid, dar crengile mai mici si frunzele sale cad la fel de repede.


Cum sa cresti o salcie

Salciile plangatoare se planteaza numai in locatii foarte umede, departe de casa sau alte structuri construite, deoarece radacinile lor cresc repede, lungi si groase, distrugand orice alta planta, constructie sau teava care trece prin vecinatatea lor. Deoarece cauta mereu sursele de apa, s-au intalnit cazuri numeroase de radacini de salcii care au identificat si distrus retele de canalizare, deci trebuie avut in vedere si acest aspect cand te hotarasti sa plantezi o salcie. Locul ideal este undeva in spatele gradinii, intr-un loc izolat, care ii permite sa se dezvolte si sa se distinga prin forma sa spectaculoasa.

Plantele noi cresc foarte usor, iar pentru a le le obtine, e nevoie doar sa tai crengi sau ramuri de la o salcie batrana si sa le sadesti intr-un pamant fertil. Este esential sa mentii umed pamantul din jurul crengilor nou sadite in primele luni de primavara, momentul ideal pentru sadire.

Nu uita ca salcia are nevoie de apa multa pe tot parcursul anului.


Cum te poti bucura de salcie

Cele mai bune locuri pentru plantat salcia sunt spatiile deschise, generoase, din apropierea unui lac sau chiar a unei fantani. Salcia va tine adapost si umbra, recomandandu-se plantarea ei langa un loc de socializare din gradina, unde poti pune masa cu bancute sau chiar un foisor.

Din salcie se pot face medicamente, deoarece contine Salicina, asemanatoare acidului acetil salicilic din aspirina. Ceaiul de salcie are efecte sedative, trateaza insomniile si calmeaza durerile uternine, dar este folosit si ca antireumatic.

Lemnul salciei nu este bun pentru foc, insa este ideal pentru betele de chibrituri, iar ramurile sale elastice sunt potrivite pentru confectionarea cosurilor si ingraditurilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare