Amenajarea gradinii

#copaci #amenajarea gradinii #copaci umbrosi

Copaci umbrosi care cresc repede

Daca iti construiesti casa si trebuie sa amenajezi gradina, cultiva cativa copaci umbrosi cu crestere rapida. In cativa ani, vei beneficia de umbra atat de necesara intr-o curte particulara si vei putea sa te bucuri de un copac plantat cu mana ta.

Cand alegi un copac umbros cu crestere rapida, acorda atentie nevoilor privind solul si rezistenta la intemperii. Daca dispui de suficient spatiu si ii oferi conditii optime de crestere, copacul se va dezvolta repede in cativa ani si va fi o piesa de rezistenta in gradina ta. Iata cativa copaci umbrosi cu crestere rapida:


Cedru


Cedrul (Cedrus deodara) este un copac originar din Himalaya, cu frunzis verde inchis odata ce ajunge la maturitate. Copacul creste pana la o inaltime de 50 de metri. Cedrul este un copac ornamental, cu lemnul deschis, rezistent la seceta si inghet. Copacul creste rapid in primii ani.


Chiparos


Chiparosul (Cupressocyparis leylandii) este un arbore conifer ideal pentru a fi folosit ca gard viu sau ecran natural. Copacul are coroana mai deasa cand ajunge la maturitate. Arborele are crestere rapida, ajunge pana la 15 metri inaltime si poate fi crescut atat intr-un loc insorit, cat si in semiumbra. Chiparosul nu este pretentios la sol.


Metasequoia glyptostroboides


Metasequoia glyptostroboides este un conifer cu ace verzi, care toamna capata o nuanta de cupru. Copacul are o crestere rapida si o forma piramidala, cu aspect exotic. Copacul poate fi plantat pe marginea unei ape, singur sau in grupuri. Coniferul ajunge la o inaltime de 50 de metri si este recomandat, in general, pentru gradinile de mari dimensiuni.


Arborele lalea


Arborele lalea (Liriodendron tulipifera) este un copac cu frunze in forma de lira si cu flori asemanatoare cu lalelele. Arborele lalea este un copac rezistent, cu crestere rapida. Originar din America de Nord, in tinuturile din care provine acest copac are o durata de viata lunga, care depaseste 150-200 de ani. Liriodendron tulipifera atinge o inaltime de 30 de metri si se dezvolta cel mai bine in apropierea apelor.


Betula nigra


Betula nigra este o specie de mesteacan originar din Statele Unite. Copacul creste pana la 25-30 metri inaltime. Acesta este folosit adesea ca pom ornamental si este apreciat pentru umbra lui. Copacul are o crestere piramidala si prezinta uneori mai multe tulpini. Betula nigra are o crestere rapida si se dezvolta cel mai bine in locurile insorite sau partial insorite.


Paulownia tomentosa


Paulownia tomentosa este un arbore decorativ, originar din China. Arborele are o crestere rapida, cu o coroana neregulata, cu aspect de cupola. Copacul ajunge la maturitatea la o inaltime de pana la 20 de metri si poate avea o coroana larga, cu un diametru de 8 metri. Florile arborelui sunt liliachii, parfumate, foarte atractive. Paulownia tomentosa este o planta umbroasa si decorativa ideala pentru gradina, dar care necesita mult spatiu. Este de preferat ca arborele sa fie crescut intr-un loc in plin soare, intr-un sol umed si usor.

Sursa foto: wikipedia.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului