Amenajarea gradinii

#gradina de ierburi #amenajare gradina #gradina

Cultivati-va propria gradina de ierburi

Intrucat cautam cu totii moduri noi si constiente de a ne petrece timpul acasa, multi dintre noi apelam la gradinarit, indiferent daca cresteti plante in containere, incepeti un petec de legume sau creati o gradina de ierburi. De la busuioc gustos la lavanda parfumata, cresterea propriilor ierburi poate fi incredibil de plina de satisfactii, ca sa nu mai vorbim de la indemana cand vine vorba de gatit. Deci, daca doriti sa va implicati, dar nu stiti de unde sa incepeti, cititi mai departe pentru ghidul nostru expert. Exista, desigur, alte lucruri pe care le puteti incerca in timpul pandemiei; terminati de citit acea carte, ajungeti la o serie veche, urmati cursuri de gatit online, castigati bani plasand cateva pariuri online.

De ce sa cultivi ierburi?

Desi sunt iubiti si de gradinarii experimentati, ierburile sunt visul unui gradinar incepator, deoarece sunt cam cel mai usor de cultivat. Este mai bine si pentru soldul dvs. bancar si pentru mediu. Cresterea propriului patrunjel, rozmarin sau menta va insemna ca nu va mai trebui sa cumparati din supermarket acele ierburi proaspete invelite cu celofan, care tind sa se inrautateasca dupa cateva zile provocand risipa. Ierburile sunt, de asemenea, minunate daca nu aveti spatiu. Le puteti creste cu usurinta pe un pervaz insorit sau pe un balcon. Nu aveti nevoie de o gradina mare. Dar usurinta si simplitatea cresterii plantelor nu este singurul motiv pentru a incepe. Pe masura ce devenim cu totii mai constienti de mediul inconjurator si de unde provin mancarea noastra, exista ceva atat de interesant, satisfacator si linistitor in ceea ce priveste prepararea a ceva ce ai crescut. Cultivarea propriilor plante medicinale face minuni asupra bunastarii mintale. Nu va puteti grabi cu gradinaritul; dureaza.

Ce fel de plante ar trebui sa cresc si de unde le pot obtine?

Puteti incerca orice doriti! As incepe cu ierburile de incredere, de zi cu zi, precum busuioc, salvie, coriandru, menta si rozmarin. Dar puteti incerca atat de multe soiuri interesante. In prezent cultiv menta marocana in fata usii din spate si cimbru de lamaie care functioneaza uimitor cu puiul. Imi place si cultivarea arpagicului, deoarece florile sunt comestibile si arata minunat in salate.

Obtinerea semintelor si plantelor din pepiniere ar putea fi o provocare in acest moment. Dar, din fericire, exista cai in jurul acestui lucru. S-ar putea sa existe intarzieri la comenzi, dar in timp ce asteptati sosirea semintelor, puteti cumpara oalele de rozmarin sau busuioc de la supermarket si le puteti transfera intr-o alta oala sau pat de acasa, astfel incat sa le puteti hrani si sa le mentineti in crestere . Puteti cumpara, de asemenea, pungi mari de seminte de coriandru de la unele magazine si le puteti semana - acestea pot dura aproximativ sase saptamani pentru a creste, dar functioneaza foarte bine.

Cand ar trebui sa le cresc?

Cel mai bun moment pentru cultivarea plantelor ar fi acum, in timpul primaverii. Astfel vor creste bine pe tot parcursul verii. Ierburile precum cimbru, rozmarin, lavanda, salvie si oregano sunt destul de rezistente si se vor pastra toata iarna.

De ce voi avea nevoie?

Pe langa semintele sau plantele dvs., veti avea nevoie si de ghivece - dar acestea nu trebuie sa fie ceva de lux. Puteti folosi fie vase mai mici pentru a le separa, fie una oala mai mare, mai lunga. Dar daca nu aveti nimic la indemana, puteti folosi chiar si containere din supermarket cu gauri in partea de jos pentru a va asigura ca acestea au un drenaj bun. Apoi, va trebui sa le umpleti cu compost in ghiveci - desi, daca nu puteti obtine niciunul, o parte din solul din gradina va functiona foarte bine.

Nu aveti nevoie de alte echipamente specializate, cu exceptia cazului in care ar putea fi utila o mistrie. Luati doar o cana de udare sau o sticla de pulverizare si sunteti gata.

Cum pot incepe?

Daca aveti o planta, pur si simplu puneti-o intr-o oala si inconjurati-o cu sol sau compost in ghiveci. Daca folositi o oala mai mare afara, va recomand sa plasati niste pietris sau pietre in partea de jos pentru a ajuta drenajul, inainte de a umple cu compost fara turba de buna calitate. Daca folositi seminte, semanati aproximativ o lingura de desert plina in sol inainte de a o acoperi. Apoi da-i totul o apa buna si pregateste-te sa-i vezi cum cresc!

Cum sa le hranesc?

In general, toate ierburile au nevoie de acelasi tratament - care este udarea moderata si regulata. Nu ar trebui sa saturati prea mult solul; partea de sus a solului ar trebui sa fie uscata inainte de a le uda din nou. Si multa lumina solara! Arpagicul si menta prefera un mediu mai racoros si mai umed, astfel incat sa le puteti muta undeva la umbra si sa rezervati cea mai buna lumina pentru rozmarin si cimbru.

Cum le pot folosi?

Cel mai bine este sa va recoltati ierburile dimineata devreme, cand uleiurile esentiale sunt la maxim. Incercati sa nu alegeti toate frunzele gustoase mari ale plantei dvs. imediat, deoarece sunt ca centrala electrica a plantei. Luati un amestec de frunze mici, noi si frunze mari mai vechi atunci cand mergeti sa culegeti. Veti descoperi ca aveti o planta mai sanatoasa, mai fericita si cu frunze mult mai indelungata.

Cat vor dura?

Atata timp cat va ocupati de ele, multe dintre plantele voastre vor continua sa creasca in lunile urmatoare. Dar puteti face si plante noi din vechile plante, facand butasi. Cu ierburi precum rozmarin sau cimbru, puteti lua un varf de 3-4 centimetri lungime, indepartati frunzele din jumatatea inferioara si apoi puneti-l intr-o oala cu compost. Acoperiti-l cu o punga de plastic pentru a opri uscarea si apoi, in primavara urmatoare, veti avea radacini pe care le puteti folosi pentru a incepe sa creasca din nou. Daca incetezi sa le ingrijesti, le poti lasa sa alerge la seminte si apoi sa le depozitezi pentru a le reutiliza anul viitor.

Si amintiti-va, daca vreuna dintre ierburile voastre moare, nu va loviti. Daca nu ati facut-o pana acum, poate fi o experienta de invatare. Daca il ucizi din greseala, nu-ti face griji. Puteti continua sa incercati din nou.

Fotografie de: CC BY

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare