Amenajarea gradinii

#plante #amenajare gradina #plante de gradina #alegere plante

Cum alegi plantele potrivite pentru gradina ta

Odata cu sosirea sezonului rece, gradina ta poate deveni spatiul care sa iti permita sa dai frau liber imaginatiei. Mai precis, acum este momentul sa iti planifici viitoarea gradina , sa stabilesti ce plante vrei sa cultivi si locul in care urmeaza sa le amplasezi. Descopera, in continuare, cum poti alege plantele potrivite pentru gradina ta!



Alegerea si aranjarea plantelor in interiorul gradinii tale poate fi un demers dificil si este posibil ca, la inceput, lucrurile sa nu iasa intocmai cum ti-ai fi dorit. Pentru a comite cat mai putine greseli, iata cateva ponturi de care sa tii cont:


1 Straturi si borduri


Intr-o prima faza, gandeste-ti gradina in functie de locul in care iti vei plasa viitoarele plante. In acest sens, poti lua in considerare si varianta de a le delimita cu ajutorul unor borduri colorate, astfel incat sa creezi un mozaic estetic, dar si functional, in interiorul gradinii tale.

Inainte de a te apuca de lucru, ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • Care iti doresti sa fie imaginea finala a gradinii tale? Un mozaic colorat sau un model mai simplu?

 

  • Cum vor fi pozitionate plantele? La umbra sau la soare?

 

  • Solul gradinii este acid sau alcalin? Are nevoie de imbunatatiri?

 

  • Ai posibilitatea de a iriga intreaga gradina?

 

  • Care este bugetul de care dispui? Si cat anume vrei sa investesti?



In functie de raspunsuri, te vei putea hotari mai usor asupra tipului de plante pentru care sa optezi si a locului ideal de amplasare a acestora. De pilda, copacii si arbustii te vor costa mai mult decat legumele si florile obisnuite, insa nu necesita foarte multa ingrijire. In schimb, plantele erbacee perene necesita mai mult timp si ingrijiri frecvente, insa impactul lor este mai mare.


2 Stilul


Pentru ca gradina ta sa aiba coerenta, alege o anumita tema si amenajeaza-ti gradina in conformitate cu aceasta. Spre exemplu, plantele cu frunze mari si dese vor crea adancime si densitate, in timp ce acelea mai putin bogate, cu frunze mai mici, vor crea senzatia unui spatiu intim, lejer.

Pentru o gradina cat mai variata, nu ezita sa combini, pe aceeasi suprafata, flori, legume si diferite ierburi.


3 Culorile


Evita sa alegi plante in foarte multe culori, intrucat rezultatul poate fi obositor. Daca, totusi, iti doresti o gradina colorata, aranjeaza plantele in blocuri de culori, astfel incat spatiul sa para organizat.

In plus, ai putea sa tii cont si de faptul ca alegerea culorilor va imprima si o anumita atmosfera gradinii tale. Albul si albastrul dau impresia unui spatiu racoros, ingrijit, dar usor distant. Culorile pastelate sunt ideale pentru o gradina cu lumina scazuta, in timp ce plantele in nuante de portocaliu si de rosu pot "incalzi" o zona rece.


4 Plante tot timpul anului


In momentul in care decizi care sunt plantele potrivite pentru gradina ta, tine cont si de perioada in care acestea se dezvolta. Daca gradina va fi un spatiu plin de viata si de culoare in timpul primaverii si al verii, asigura-te ca ai si plante care se simt excelent toamna si chiar si iarna ( Craciunita , trandafirul japonez etc.).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului