Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #foc de tabara #focar exterior

Cum amenajezi locul din gradina pentru focul de tabara sau focarul exterior

Pe langa gratarul din curte, un foc de tabara sau un focar exterior aduce un plus de farmec unei gradini. Intr-o noapte linistita si calda de vara, poti sa-ti chemi prietenii si sa stati in jurul focului. Caldura acestuia ii apropie pe oameni si, in plus, le ofera posibilitatea de a pregati niste cartofi copti sau ceva de mancare cu mana lor.

Pentru a avea un focar exterior, trebuie sa amenajezi un spatiu special dedicat acestui lucru. Exista mai multe produse pe piata cu ajutorul carora poti avea un focar exterior, de gradina. Iata in continuare ce trebuie sa stii despre amenajarea unui loc in gradina pentru focar exterior:


1 Alege si masoara suprafata pentru focul exterior


Ai nevoie de o suprafata plata, cu un diametru de aproximativ 6 metri. Focul nu se face direct pe pamant deoarece locul in cauza va fi distrus pentru multa vreme. O suprafata din piatra este ideala pentru un foc exterior. Locul ales trebuie sa fie departe de orice lucru care poate sa ia foc rapid.


2 Asigura zidul protector pentru focul exterior


Un foc de tabara sau un focar exterior poate fi usor scapat de sub control daca nu exista niste delimitari. In zilele cu vant, nu este indicat sa se faca focul afara. Se poate construi un zid din caramizi sau pietre, in forma rotunda sau ovala. Se lasa vreo doua gauri in zid pentru ca aerul sa circule si sa intensifice focul dinauntru. Se poate folosi si un perete metalic, rotund, cu diverse decoratiuni pentru a inconjura focul. Locul pentru foc poate avea un diametru de aproximativ 1 metru.



Pe langa zidul protector, este recomandat sa ai intotdeauna la indemana un stingator, pentru un plus de siguranta. Intr-o curte sau gradina, este usor sa ai o sursa de apa aproape.


3 Locul pentru focul de tabara/focarul exterior


Pentru un foc de tabara, se foloseste lemn care arde bine, ca de exemplu artar, mesteacan, fag, stejar, molid. Se mai pot folosi scoarta desprinsa de pe copaci, resturi de plante, radacini si muschi care s-au uscat etc.

Aseaza doua lemne in centru, paralele, la 20-30 cm unul de altul. Adauga niste surcele intre ele, dupa care se adauga alte lemne perpendiculare si se repeta. In final ar trebui sa rezulte o piramida de lemne. Focul se poate inteti cu un lichid cum este benzina.

In cazul gradinilor moderne, focul exterior se face intr-un vas metalic, cu picioare, asemanator unei farfurii adanci si mari. Un astfel de recipient poate fi fabricat din otel inoxidabil si functioneaza pe baza de etanol. Caldura degajata in cazul arzatoarelor cu etanol este mai slaba, insa aspectul este unul elegant, deosebit.



Mai exista varianta semineelor cu bioetanol pentru exterior. Acestea pot avea aspectul unei mese de exterior, cu un centru cu arzator. In jurul focului exista un sant cu apa.

Alt semineu cu bioetanol poate avea integrate un arzator si o plita incinsa pe care se poate gati. Astfel de produse au un design minimalist, fiind potrivite pentru spatiile exterioare amenajate in stil contemporan.

Sursa foto : uuldesign.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului