Amenajarea gradinii

#agrise #arbusti #arbusti fructiferi #agris

Cum ingrijesti un agris pentru a avea o recolta bogata

In gradina ta, este bine sa ai plantat macar un agris. Acesta este un arbust fructifer ce infloreste primavara, in perioada aprilie-mai. Agrisele sunt fructe rezistente, care au un gust dulce-acrisor cand sunt coapte. Deoarece nu este un arbust pretentios, agrisul se ingrijeste fara prea mult efort, insa trebuie sa tii cont de anumite aspecte atunci cand vrei sa ai o recolta bogata.

 

Caracteristici agris


Un agris (ribes uva-crispa) poate ajunge pana la 60 de centimetri inaltime. Prezinta ramuri spinoase si frunze lobate. Fructele au forma unor boabe de strugure, au gust dulce-acrisor si pot fi de culoare verde, galbena, rosie sau alba.

Cum ingrisesti un agris


Solul pentru agris trebuie sa fie usor acid, cu pH 4,8-5,2. Acest arbust se dezvolta cel mai bine intr-un sol bine drenat, insa care nu musteste de apa. Ca pozitionare, este indicat sa alegi o zona semi-umbroasa din gradina pentru plantarea unui agris. Din cand in cand, este indicat sa aplici solutii fertilizante, pentru a permite fructelor sa se dezvolte bine.

In ceea ce priveste temperaturile, un agris isi manifesta rezistenta pana la -32 de grade in timpul iernii. Vara, rezista pe temperaturi caniculare.
 

Cum plantezi un agris


Dupa ce ai gasit locul ideal de plantare a unui agris, este bine sa tii cont ca acesta are nevoie de un spatiu destul de mare pentru a putea creste. Agrisul se planteaza la 1,2 metri intre plante si la 2,5-3 metri intre randuri. Perioada ideala de plantare a unui agris este toamna.

Gunoiul de grajd, ingrasamintele cu fosfor, cele cu potasiu si 1/3 din azot se administreaza toamna, iar ingrasamintele cu azot se aplica jumatate inainte de dezmugurire si jumatate dupa recoltarea fructelor.

Pentru a obtine o recolta bogata, este indicat ca plantatia de agris sa fie irigata. Prima udare se face dupa legarea florilor, a doua dupa parga, a treia dupa recoltarea fructelor, iar a patra in august.

Un agris se formeaza in decurs de 7-8 ani. Anual, este recomandat sa lasi 5-6 tulpini crescute din radacina, in cazul in care ai tufe. in cauza ca agrisul formeaza muguri de rod pe ramuri tinere, acestea nu se scurteaza. Este indicat sa raresti si sa scurtezi ramificatiile laterale, doar daca tulpinile sunt batrane sau uscate.
 

Recolta din agris


Agrisele se pot recolta in doua perioade. Prima data poti culege fructele care se apropie de coacere. Cu ajutorul acestora, poti prepara dulceata sau le poti congela pentru a le folosi ulterior. Cand sunt coapte, agrisele se culeg pentru a fi consumate in stare proaspata. Consumarea fructelor de agris atat in stare naturala, cat si conservata, ajuta in cazurile de insuficienta de fier din organism, avitaminoze, anemii, maladii ale ficatului si ale rinichilor.
 

Boli si daunatori agrise


Spre deosebire de alti arbusti fructiferi din gradina, un agris nu este atat de agresat de boli si daunatori. Principaii dusmani al recoltei tale sunt pasarile. Acestea mananca fructele de agris inainte de a fi coapte. Specialistii recomanda sa ingradesti tufele de agris cu plasa, pentru a fi singurul care se bucura de recolta.

Un alt daunator de care trebuie sa feresti tufele de agris este omida. Aceasta se hraneste cu frunze, insa poate fi starpita cu insecticide.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina