Amenajarea gradinii

#cocos #plante de interior #palmier de cocos #cocotier

Cum ingrijesti un palmier de cocos (cocotier)

Daca ti-ai cumparat recent un palmier de cocos (cocotier) este bine sa stii care sunt conditiile de crestere ale acestei plante. Este adevarat ca, fata de alte plante de apartament, palmierul de cocos necesita mai multa atentie, deoarece este mai pretentios cu mediul in care se afla. Insa, odata ce reusesti sa-ti faci un obicei din respectarea nevoilor lui, te poti lauda cu una dintre cele mai frumoase plante de interior.
 

Caracteristici palmier de cocos (cocotier)


Un palmier de cocos (cocotier) face parte din familia Arecaceae si este un palmier cu crestere lenta. Desigur, ingrijit in casa, nu ajunge la inaltimea si grosimea unui palmier obisnuit. In general, daca are o dezvoltare buna, ajunge pana la 2-2,5 metri inaltime.

Planta tanara nu are tulpina, cu doar frunze, insa, pe masura ce creste, formeaza un trunchi dintr-o retea de fibre negricioase. Frunzele unui palmier de cocos ajung sa aiba chiar si 60 de centimetri.
 

Cum ingrijesti un palmier de cocos (cocotier)


Daca vrei sa ai un palmier de cocos (cocotier), cel mai simplu este sa apelezi la magazinele specializate pe comercializarea plantelor si a semintelor. La prima vedere, vei observa cateva fire ca de iarba iesind dintr-o nuca alba.

Pentru a avea o dezvoltare armonioasa, acest palmier de cocos are nevoie de caldura si lumina, vara fiind indicat sa scoti ghiveciul pe balcon sau pe terasa. Daca il tii in casa, intr-o zona in care lumina nu este foarte puternica, atunci nu este indicat sa scoti ghiveciul cu palmier de cocos direct in soare. Este bine sa-i asiguri o perioada de cateva zile de tranzitie. Astfel, este recomandat sa il tii intr-o zona de penumbra, pentru a se acomoda treptat cu gradul de luminozitate.

Temperatura ideala pentru un palmier de cocos este de +20 de grade Celsius. Sub temperaturi de 15-17 grade Celsius, cresterea acestei plante este afectata.

In ceea ce priveste cantitatea de apa, un palmier de cocos adora sa fie stropit din abundenta, insa ai grija ca apa sa nu ramana in farfuria ghiveciului. Vara, cand temperaturile sunt ridicate, este indicata udarea zilnica a plantei, in timp ce iarna udarea se face mai rar. Tot vara, este recomandat sa aplici substante fertilizante pentru plante verzi, pe care le diluezi in apa.

Solul unui palmier de cocos (cocotier) ar trebui sa contina la baza un strat de pietricele de rau, apoi un strat gros de nisip, iar la suprafata un strat de humus, toate pentru un bun drenaj.
 

Inflorire si inmultire palmier de cocos (cocotier)


In mediul sau natural, in insulele Pacificului, un palmier de cocos face flori din care se dezvolta mai apoi fructele de cocos. In apartament, plantat in ghiveci, un palmier de cocos nu va face fructe si flori.

Daca doresti sa inmultesti un palmier de cocos este indicat sa folosesti nuci de cocos care germineaza repede. Semintele germineaaz greu.
 

Boli si daunatori palmier de cocos (cocotier)


La fel ca oricare alta plata si palmierul de cocos se confrunta cu daunatori. In principal, este vorba despre paianjenii rosii. Acestia pot fi eliminati cu acaricide adecvate.

Daca planta isi schimba aspectul, inseamna ca ai omis sa o ingrijesti exemplar. Daca frunzele se innegresc, este semn ca nu are apa destula. Daca nuca din care se dezvolta un palmier de cocos incepe sa mucegaiasca, este semn ca ai udat excesiv planta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului