Portocalul este un arbust fructifer originar din Asia si Europa. Planta face flori si fructe parfumate de mai multe ori, unele specii fiind productive chiar si de 4 ori pe an. In perioada de crestere, portocalul are nevoie de multa lumina naturala. Din cauza nevoilor legate de temperatura, in regiunile temperate cum este Romania, portocalul trebuie ferit de frig in timpul iernii.
Afla cum sa ingrijesti portocalul in sezonul rece:
1. Pregateste portocalul pentru iarna
In toamna, foloseste un spray special care acopera frunzele si previne deshidratarea acestora in zilele cu inghet. Produsul se foloseste in repetate randuri, atunci cand este nevoie, urmand instructiunile de pe ambalaj.
2. Uda portocalul din gradina cu ajutorul unor aspersoare
Daca portocalul este crescut in aer liber, direct in gradina, acesta trebuie udat foarte bine cand se anunta un inghet. Gheata care se formeaza pe copac actioneaza ca un izolator impotriva frigului de afara.
3. Acopera portocalul pentru a-l proteja iarna
In cazul unui portocal crescut in gradina, acesta poate fi acoperit cu paturi sau folie de plastic in noptile geroase. Invelisul se scoate ziua, cand temperaturile urca din nou si gheata incepe sa se topeasca.
Materialul nu trebuie, insa, sa atinga planta deoarece o poate distruge. In astfel de cazuri, se construieste ca o rama din PVC, lemn sau alt material in jurul copacului si apoi se prinde pe ea materialul. Acesta este un proces anevoios, care trebuie repetat de cate ori este nevoie si se practica in regiunile in care temperaturile nu scad des sub 19 grade Celsius.
4. Depoziteaza planta intr-un loc corespunzator
In regiunile temperate unde exista caderi de zapada, cel mai bine este ca portocalul sa fie tinut undeva inauntru, insa nu intr-o camera obisnuita din casa. Incaperea trebuie sa fie uscata si racoroasa, cu temperaturi de pana la 10 grade Celsius si cu lumina. Foloseste un ghiveci mare, cu pamant de calitate si aseaza ghiveciul intr-un loc unde ajung razele soarelui.
In cazul in care portocalul a stat afara intr-un loc insorit, s-ar putea sa se acomodeze greu intr-o incapere in care cantitatea de lumina este mult redusa comparativ cu locul de afara. De aceea, in primele doua saptamani, ghiveciul poate fi mutat la umbra, pentru ca planta sa se obisnuiasca cu noile conditii, dupa care este adusa in incaperea respectiva.
5. Iarna, uda portocalul rar
Daca din martie pana in octombrie planta se uda regulat pentru a incuraja productia de fructe si flori, in sezonul rece, planta se uda mai rar. Este perioada in care portocalul se afla in stare latenta.
6. Curata portocalul iarna
Portocalul are nevoie de o toaletare in perioada de iarna. In acest fel, copacul va avea o dimensiune potrivita pentru clima din regiunea ta, integrandu-se bine in peisaj odata cu sosirea sezonului calduros si aducerea afara a plantei. Taie ramurile uscate, precum si pe cele care se afla cel mai aproape de sol.
Verifica sa nu existe la baza plantei apa statuta, deoarece arbustul nu necesita multa apa iarna, dimpotriva, aceasta ii poate face rau.
Sursa foto: zimbio.com