Amenajarea gradinii

#rasaduri #zat cafea #combatere contaminare sol #contaminare sol #cresterea aciditatii solului

Cum iti feresti legumele de un sol contaminat. Iata solutiile optime!

Contaminarea solurilor este o problema intalnita indeosebi in marile orase, acolo unde zonele industriale dispar, pentru a face loc unor noi cartiere. Nu ar fi de mirare ca gradina pe care vrei sa o infiintezi langa casa sa fie plasata pe un sol plin de metale grele sau infestat cu hidrocarburi. Exista insa metode pentru a-ti creste rasadurile, fara sa expui plantele sau chiar pe tine la riscuri majore.

Limita admisa de poluare a solului

Pe langa poluarea industriala, posibila daca locuinta ta se afla pe terenul pe care acum cateva decenii se gasea o fabrica, apropierea gradinii de o sosea intens circulata creste anual gradul de poluare din cauza noxelor emise de automobile.

Cantitatea de plumb de 400 grame/kg este deja maximul admis de normele de mediu in vigoare.

Limiteaza culturile

In astfel de cazuri, gradinarilor li se recomanda sa nu cultive pe aceste soluri plante precum mararul, patrunjelul, cartoful, morcovul, ceapa, usturoiul, sfecla etc., continutul de plumb transmitandu-se prin intermediul plantei sau al tuberculului direct in organism.

In schimb, sunt recomandate culturile de tomate, castraveti, vinete, de obicei plante de la care nu se consuma frunzele sau ale caror fructe nu vin in contact direct cu solul.

Mareste aciditatea

O alta recomandare este cresterea aciditatii solului prin compusi naturali pentru a degrada intr-un timp mai scurt plumbul care iti contamineaza gradina. Zatul de cafea, gunoiul de la pasari sau sulful vor creste aciditatea solului din gradina.

Gradina cu rasaduri inaltate

Metoda inaltarii rasadurilor din gradina nu este atat de noua pe cat ar crede unii. Era, de fapt, folosita inca din Roma Antica. Straturile in care vor fi plantate legumele sunt dintr-un pamant sanatos, fertil si sunt suprainaltate cu ajutorul unor materiale de sprijin: lemn, piatra sau caramida.

In alte variante se prefera chiar realizarea unei gropi de 15-20 cm adancime in terenul infestat si umplerea acesteia cu resturi putrezite de lemn si resturi vegetale. Apoi, peste acest strat se asaza solul proaspat sub forma unui rasad inaltat. Cu cat mai inalt rasadul, cu atat mai sigura devine plantarea legumelor cu bulbi sau tuberculi in acestea.

Sursa foto: thegreenhead.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului