Amenajarea gradinii

#design gradina mica #amenajare gradina mica #gradina mica

Cum iti poti tranforma gradina mica intr-un adevarat paradis. Sfaturi pe care nu trebuie sa le ratezi

Te-ai mutat, in sfarsit, la casa mult visata, dar nu beneficiezi de o gradina prea mare? Nu te supara. Daca vei tine cont de cateva sfaturi vei intelega ca orice spatiu, daca este bine gandit, poate arata superb.

 

Idei florifere

Cand ai o gradina mica, cel mai bine ar fi sa o dezvoltam pe verticala. Spre exemplu, daca vrei sa-ti pui trandafiri, atunci poti opta pentru trandafirii urcatori cu inflorire abundenta, cum ar fi Jasmina, Ines, Sastre, Doctor Jamain sau "regina" Madame Hardy.

Apoi, la baza acestor trandafiri poti planta lavanda. Este un mod excelent de a acoperi baza tulpinilor trandafirilor, care, de regula, sunt groase, aproximativ 40 de cm. In plus, efectul olfactiv este incredibil. In plus, mai poti sa combini trandafirii urcatori cu mur fara ghimpi, mai ales ca are talie si comportament de crestere asemanator.

Tabloul are, insa, nevoie si de parfum pe masura. Iar acesta poate fi asigurat de un metru patrat de tufa globuloasa de Rose de Rescht sau de Rugosa de dulceata.

Iar pe langa alee poti planta un trandafir acoperitor de sol , cum este Heidetraum, care-ti va oferi toata vara sute de flori.

Nu in ultimul rand, plante florifere sunt si pomii fructiferi, care nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina.

Idei fructifere

Pentru ca gradina ta nu este una foarte spatioasa, atunci cel mai bine s-ar preta nectarinul pitic. Este incredibil. Nu depaseste 1,5 metri in inaltime la maturitate, plus ca ofera lejer intre 10 si 15 kg de fructe. Daca nu ai timp de el, formeaza o tufa. Insa, daca elimini treptat ramurile de la baza tilpinii poate deveni un bonsai fructifer.

Mai sunt recomandate si soiurile de meri mici, cum ar fi Starkrimson, Wagener, Jonagold, Delicios Dublu Rosu sau de peri, de acelelasi dimensiuni, cum ar fi: Dacian, Carpica, Euras, Novembra, Abatele Fetel, Untoasa Bosc.

Daca vrei sa plantezi in gradina ta si un cires, atunci trebuie sa stii ca trebuie pozitionat obligatoriu in partea de nord a gradinii. De regula, ciresul creste viguros si poate fi mai greu de controlat. Plantat in partea de nord te asiguri ca nu va tine umbra in gradina .

Poti planta, de asemenea, si un piersic, dar si aici trebuie sa tii seama de un aspect. Dupa plantare, varga trebuie scurtata cu aproximativ 30 de cm. In acest fel inaltimea pomului va fi mai redusa iar coroana se va forma aproape de nivelul solului. Apoi, e important sa asezati ramurile intr-un singur plan, cum ar fi paralel cu un gard, pentru a obtine o coroana aplatizata.

In fine, spatiile cu mai putina lumina pot fi foarte bine valorificate cu zmeura.

Ce trebuie sa stii pentru organizarea unei gradini de dimensiuni mici

1. Trebuie sa cunosti vigoarea de crestere a plantelor si cum pot fi acestea temperate prin taieri, palisare sau dresare.

2. Dupa plantarea pomilor fructiferi, sub forma de veriga, nu uita sa scurtezi la 60 de cm pentru a defini inaltimea trunchiului.

3. Plantele inalte trebuie puse in partea de nord a gradinii iar cele mai scunde, in sud. E foarte important sa nu se umbreasca reciproc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare