Amenajarea gradinii

#cum alegi pamantul de flori #plante cu flori #pamant de flori

Cum sa alegi solul potrivit pentru fiecare planta

Exista flori si flori. La fel, exista si mai multe tipuri de pamant, iar ceea ce se potriveste unei plante, nu ii face bine alteia. Acesta este si motivul pentru care trebuie sa alegi cu mare atentie solul pentru fiecare planta in parte.

 

E primavara, ceea ce inseamna ca plantele de pe balcon si din acasa se trezesc din somnul lung de iarna. Radacinile incep sa creasca si pentru ca plantele sa se dezvolte au nevoie de un sol nou, bogat in nutrienti. Daca pamantul din ghiveci este vechi si a devenit prafos, inseamna ca si-a epuizat capacitatea de a alimenta planta, impiedicand-o sa creasca. Prin urmare, trebuie inlocuit. Daca vrei sa faci aceasta operatiune corect, cel mai bine este sa ii stii gusturile fiecarei plante.

Pentru a pregati “meniul” potrivit fiecarei flori in parte, cumpara din magazinele specializate saci cu pamant gata preparat pentr utilizare: universal, turba, mranita sau granulat. Pentru unele plante il poti folosi asa cum este. Cu toate acestea, pentru altele este mai bine sa pregatesti un amestec.

Universal

Acesta tip de pamant contine aceleasi substante nutritive ca cel de gradina, care este placut majoritatii florilor. Cand este udat, apa se scurge destul de usor, asa incat sa nu ramana o cantitate prea mare la radacini. Este perfect pentru trandafiri, bujori si lamai.

Pentru camelii este necesar sa se amestece cu 30% pamant de turba. In schimb, pentru geranium, iedera si bambus, amestecul ar trebui sa fie facut cu 30% pamant granulat, astfel incat pamantul sa devina mai moale si sa ii cresti capacitatea de a elimina excesul de apa.

Turba

La acest tip de pamant, principala componenta este turba, care e usoara si acida. Pastreaza apa si devine compacta daca nu este udata des. Este ideal pentru petunii, fuchsia si toate florile care au nevoie de umiditate constanta in timpul verii.

Daca amesteci o treime turba si restul pamant universal obtii amestecul potrivit pentru lacramioare si hortensii. Pe fundul vaselor in care cresc margaretele, iasomia si glicina, trebuie turnat un strat de pamant granular, pentru a evita stagnarea apei in apropierea radacinilor. Apoi recipientul este umplut cu pamant de turba.

Granulat

Este bogat in pietricele si nisip. Acesta contine bucati mici de lapilli vulcanici (fragmente de lava), saruri minerale si are particularitatea de a fi foarte drenat. Se recomanda pentru majoritatea suculentelor.

Daca se utilizeaza pentru agave si aloe, este recomandat sa se adauge cel putin un sfert de pamant universal, pentru a da stabilitate radacinilor. In schimb, combinand cu o treime de sol de gradina, rezulta un amestec potrivit pentru a cultiva floarea de hartie si trandafir japonez.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului