Amenajarea gradinii

#ghivece #amenajare gradina #decoraare gradina #ghivece ingropate

Cum sa decorezi gradina cu ghivece ingropate

Gradina ta are mereu nevoie de o schimbare de "look", altfel devine plictisitoare si nu te mai surprinde cu frumusetea ei. Ce-ai spune daca ai schimba peisajul din gradina cu ajutorul unor ghivece ingropate?

Utilizarea ghivecelor ingropate iti permite sa ai legume, flori si ierburi aromate in orice colt al gradinii, indiferent de calitatea solului. In plus, ghivecele ingropate reduc consumul de apa si mentin umiditatea in zilele caniculare. Cu putina imaginatie, givecele ingopate pot conferi un plus de eleganta gradinii sau gazonului tau. Iata cum poti decora o gradina cu astfel de "accesorii".


Alege locatiile ghivecelor


Daca te gandesti sa-ti decorezi gradina cu ghivece ingropate, primul pas este sa alegi locatiile in care urmeaza sa le adaugi. Tine cont de faptul ca la final trebuie sa obtii un peisaj ordonat si cat de cat simetric. Cel mai simplu este sa amplasezi ghivecele ingropate de-a lungul unei alei. Amplasarea ghivecelor, astfel incat sa formeze anumite forme geometrice, este o alta solutie convenabila. Totul tine de imaginatia ta.


Alege ghivecele


Este bine sa ai la indemana ghivece din teracota, plastic sau ceramica de diverse marimi. Cele mici se preteaza pentru spatiile mai inguste, cele mari sunt ideale pentru umplerea unor spatii largi si goale.

Daca lasi ghivecele ingropate peste iarna in pamant, este bine ca acestea sa fie din plastic, deoarece acest material nu crapa in momentul in care apa ingheata.


Ingroapa ghivecele


Cu ajutorul ustensilelor de gradinarit, sapa gropi suficient de adanci incat sa permita ingroparea ghivecelor. Gura ghiveciului ar trebui sa fie la acelasi nivel cu suprafata solului sau ridicata putin deasupra ei, in functie de preferinte. Daca ai sapat o groapa prea larga, asaza ghiveciul si pune pamant in jurul lui, pentru a-l fixa.


Umple ghivecele cu sol si compost


Umple ghivecele cu sol si putin compost usor. Plantele pe care decizi sa le cultivi stabilesc tipul de sol pe care trebuie sa il folosesti. Spre exemplu, plantele suculente au nevoie de un sol usor nisipos, in timp ce panselutele prefera un sol acid.


Alege plantele potrivite


Tine cont de marimea ghivecelor atunci cand alegi plantele. Cu cat o planta creste mai mare si se extinde mai mult, cu atat va avea nevoie de un ghiveci mai spatios. In general, pentru ghivecele ingropate cel mai bine se preteaza plantele scunde sau arbustii pitici. Iti recomandam sa plantezi lalele, zambile, narcise, azalee, sempervivum, brazi pitici, palmier pitic, levantica, barba-imparatului, gura-leului, crizanteme, pennisetum, rozmarin, busuioc, menta si coreopsis.


Foloseste mulci pentru un plus de stil


Mulciul te ajuta sa obtii un aspect ingrijit si deosebit in gradina. Asaza un start de mulci in jurul ghivecelor ingropate, pentru a le scoate in evidenta. Poti folosi mulci format din rumegus si talas ori mulci din lemn colorat.

Mulciul impiedica solul sa se usuce excesiv si inhiba dezvoltarea buruienilor. Pe langa acest rol functional, mulciul indeplineste si un rol estetic.

Ti-ar placea sa-ti decorezi gradina cu ghivece ingropate?

Sursa foto: juxtapost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului