Amenajarea gradinii

#gradinarit #sfaturi practice #plante naturale #coronita decorativa

Cum sa faci o coronita decorativa din plante naturale

Coronitele decorative pentru usi, pentru garduri sau pentru infrumusetarea oricarui alt spatiu interior sau exterior au o lunga istorie in spate, desi la noi nu au o traditie atat de mare precum in alte tari.

In general, coronitele decorative se folosesc in preajma sarbatorilor de iarna si se cumpara gata facute din magazine. Dar ce ai spune daca ti-ai infrumuseta casa, terasa, balconul, curtea sau gradina cu o coronita realizata din plante naturale, care rezista mult timp si arata de zece ori mai bine decat orice alta coronita confectionata din materiale sintetice?

Vestea buna este ca o coronita din plante naturale se realizeaza foarte simplu, asadar nu ai nevoie de prea multa indemanare.


Alege plantele pentru coronita ta

Asa cum probabil ti-ai dat seama, pentru realizarea coronitei din plante naturale nu poti folosi orice planta. Cele mai potrivite pentru acest proiect sunt plantele de dimensiuni mici, cu frunze cerate, care se dezvolta bine atat intr-un sol umed, cat si intr-un sol uscat. Poti alege un singur soi de planta sau poti combina mai multe soiuri, pentru un efect estetic surprinzator. Pentru coronitele din plante naturale poti alege:

  • Aeonium
  • Crassula
  • Echeveria
  • Haworthia
  • Sedum (soiurile taratoare, care formeaza un covor, cum este Sedum Acre)



Pregateste restul ustensilelor

Odata ce te-ai asigurat ca ai plantele necesare pentru realizarea unei coronite naturale, nu-ti ramane altceva de facut decat sa-ti pregatesti si restul ustensilelor. Ai nevoie de:

  • cadru din sarma (in forma pe care o doresti - rotunda, in forma de inima etc)
  • patent
  • muschi de turba (Sphagnum)
  • pamant pentru plante
  • sarma decorativa (moale, colorata)


Toate aceste ustensile se gasesc in magazinele de bricolaj si la florarii.


Umple cadrul coronitei cu muschi

Asaza cadrul pentru coronita decorativa din plante naturale pe o suprafata plana si umple-l cu un strat de muschi, tasandu-l usor.


Adauga pamant peste muschi

Peste stratul de muschi asaza un strat de pamant, insa doar pe mijloc, avand grija ca marginile sa ramana acoperite de muschi. Umezeste usor pamantul, apoi introdu plantele suculente in sol in functie de modelul pe care vrei sa il obtii. Printre spatiile ramase goale intre plante poti adauga un nou strat de muschi, pentru a conferi coronitei decorative un aspect uniform. La nevoie, poti fixa muschiul cu sarma decorativa. Coronita decorativa din plante naturale va arata excelent dupa cateva zile.





Sursa foto: bhg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului