Amenajarea gradinii

#beneficiile cenusei pentru plante #Cenusa de lemn ars #fertilizant gazon

Cum sa folosesti cenusa de lemn ars ca fertilizant pentru gradina

Cenusa de lemn ars poate fi folosita in gradina, fiind un fertilizant sigur si eficient pentru plante. Tine cont insa, ca nu toate plantele din gradina tolereaza cenusa de lemn si mai ai grija ca atunci cand o presari peste culturile tale, aceasta nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca risti sa compromiti tot ce ai plantat pana in acel moment. Cel mai bun moment in care poti sa adaugi cenusa de lemn ars in gradina este toamna tarziu.

Cum folosesti cenusa de lemn in gradina

Cenusa de lemn ars este alcalina, asadar o poti pune in jurul plantelor care tolereaza varul si nu ar trebui sa ajunga in apropierea plantelor care prefera un mediu acid.

Folosirea cenusii de lemn la pomii care fac citrice si trandafiri

Pomii care fac citrice si trandafirii tolereaza bine cenusa de lemn ars, pentru ca sunt plante carora le place solul alcalin. De exemplu, lavanda este o planta care se dezvolta foarte frumos intr-un sol alcalin si va creste mai bine daca ii vei adauga o mana de cenusa de lemn in momentul in care o plantezi in pamant.

Printre plantele care tolereaza bine cenusa de lemn ars se numara lavanda, trandafirii, pomii care fac citrice, hortensiile, o serie de pomi fructiferi, ceapa, usturoiul, salata verde si sparanghelul. De asemenea, legumele radacinoase si cele care au fost plantate pentru consumul frunzelor verzi sunt ajutate cel mai mult de adaugarea cenusii de lemn ca fertilizator. Rosiile si pepenii sunt alte plante care vor avea un rod mai bogat atunci cand a fost adaugata cenusa de lemn ars la radacinile lor.

Plantele care nu tolereaza cenusa de lemn ars sunt rododendronii, cameliile sau azaleele. Nu pune niciodata cenusa de lemn in zonele din gradina in care planuiesti sa plantezi in urmatoarea primavara cartofi sau mure.

Cum folosesti cenusa de lemn ars ca fertilizant

Atunci cand folosesti cenusa de lemn ars in gradina, nu o imprastia intr-un strat prea gros. Ai grija sa uzi foarte bine si adauga in acelasi timp si niste gunoi de grajd sau compost pentru a impiedica astfel imprastierea cenusii prin gradina.

Compost din cenusa de lemn ars

In cazul in care nu vrei sa presari cenusa de lemn ars prin gradina, o poti adauga in compost, punand cenusa o data la doua saptamani, impreuna cu alte materiale cum ar fi resturile din bucatarie, frunze sau chiar niste gunoi de grajd.

De ce cenusa de lemn ars este buna pentru sol

Cenusa de lemn ars este un fertilizant pentru sol foarte bun, fiind bogata in nutrienti care ajung in pamant, accelereaza degradarea materialelor organice si scade aciditatea solului. Totodata, cenusa de lemn ars este bogata in carbonat de calciu, ingredientul activ folosit in majoritatea ingrasamintelor pe care le poti procura din comert.

Cenusa de lemn contine si minerale importante pentru plantele din gradina, printre acestea numarandu-se potasiul si fosforul. In functie de natura lemnului din care a rezultat, cenusa poate contine fier, sulf sau magneziu in cantitati mici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului