Amenajarea gradinii

#feriga #bambus #flori colorate #culori de toamna

Cum sa iti umpli de culoare gradina de toamna

Chiar daca iarna se apropie cu pasi repezi, nu a venit inca momentul sa te multumesti cu peisajul alb-gri imprimat de sezonul rece . Pe ultima suta de metri, iata ce plante iti pot umple de culoare gradina de toamna!



1
Bambusul sfant


Nandina domestica, "bambusul sfant", cu frunzele sale rosiatice pe timp de toamna, poate fi o gaselnita nimerita pentru a-ti inveseli gradina pana cand temperaturile vor cobori permanent sub 0 grade Celsius . Arbustul are nevoie de un sol bogat in substante nutrivite si bine drenat. Plasat in gradina, va face flori albe vara, urmate de aparitia fructelor, sub forma unor bobite de culoare verde care, o data cu sosirea toamnei, se vor inrosi. Acestea pot rezista luni bune daca nu sunt mancate de pasari.

In momentul in care vremea devine foarte rece, este indicat sa plasezi Nandina domestica intr-o gradina de iarna sau sa muti ghiveciul in interiorul casei, pentru a o proteja de inghet.


2 Heuchera


Nu foarte cunoscuta in Romania, Heuchera, denumita si "clopotei de coral" datorita formei florilor sale, este disponibila, in zonele cu clima temperata, in peste 70 de varietati. Acestea pot face fata frigului iernii si, pe timp de toamna, vor aduce o pata de culoare (de la verde crud pana la grena aprins) in gradina ta. Mai mult de atat, aceasta planta surprinzatoare are un colorit diferit in functie de sezon.

Pentru a-i face loc in gradina, asigura-te ca o plantezi intr-un sol fertil , bine drenat (in special pe timp de iarna). Aceasta are nevoie de penumbra pentru a se dezvolta armonios, de aceea conditiile extreme (umbra permanenta sau expunerea in bataia directa a luminii mai multe ore pe zi) vor determina producerea unor plante mai putin viguroase.


3 Galbioara


Galbioara sau Lysimachia nummularia aurea este o planta taratoare, mare iubitoare de umiditate si lumina, care va oferi o nota de inedit gradinii tale de toamna. Aceasta se dezvolta rapid si, desi nu iubeste frigul iernii, isi va face din nou aparitia la sosirea primaverii.

Aceasta planta se distinge prin frunze mici, ovale si flori de culoare galbena, cu cinci petale. Asigura-te ca o plantezi intr-un sol compact si umed. Poate fi crescuta intr-un ghiveci sau container incapator, tulpinile galbioarei avand tendinta sa se reverse in afara acestuia, creand un efect spectaculos.


4 Feriga de toamna


Dryopteris erythrosora este o varietate de feriga, ideala pentru gradinile de toamna. Frunzele acesteia au culoarea cuprului si, odata ce ating maturitatea, capata o nuanta verde semipermanenta in zonele cu ierni reci. Pentru a te bucura de ea cat mai mult, protejeaz-o de vanturile uscate si mentine-i o umiditate crescuta.


5 Cornus sericea


Aceasta planta inedita se va remarca in gradina ta pe durata toamnei, dar si iarna, printr-un colorit rosu rezistent. Cornus sericea face fata cu brio iernilor dure, cu multe grade sub zero, si, daca iti doresti sa ii mentii culoarea intensa, asigura-te ca reduci cu o treime dimensiunile crengutelor batrane in fiecare an.

Sursa foto: hgtv.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare