Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #plante gradina

Cum sa planuiesti amenajarea unei gradini de flori

Ai un spatiu verde in jurul casei si vrei sa-l transformi intr-o flori ? Nimic mai simplu. Tot ce trebuie sa faci este ca, inainte de a incepe sa sapi si sa pui diverse rasaduri in gradina ta, sa-ti construiesti un plan de amenajare. Iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont atunci cand te hotarasti sa-ti amenjezi gradina de flori:


1 Alege plante pentru nevoile tale


Este foarte important sa optezi pentru flori, tufisuri si arbori care se potrivesc cu nevoile tale dar si cu spatiul disponibil. Spre exemplu, daca ai o gradina mica , in spatele casei, renunta la ideea de a planta copaci ce ating dimensiuni mari. In cativa ani, acestia vor creste si vei ramane fara spatiu disponibil pentru alte plante.

Lupinul sau latirusul sunt plante spectaculoase pentru gradina insa sunt periculoase pentru animale si copii, intrucat sunt toxice. Astfel, daca in familia ta exista copii sau animale de casa, este indicat sa eviti plantele cu efecte toxice.


2 Atentie la clima


Daca vrei sa nu ai multe batai de cap, opteaza intotdeauna pentru plante care iubesc temperaturile din zona in care provii. Intereseaza-te ce plante au in gradina vecinii si prietenii tai si fii atent intotdeauna la indicatiile de pe cutia cu instructiuni de utilizare, atunci cand cumperi seminte sau rasaduri. In caz contrar, vei fi nevoit sa acorzi mai mult timp plantelor, sa le ingrijesti zilnic, sa le uzi, fertilizezi si prasesti, pentru a le ajuta sa se dezvolte.


3
Gradina insorita sau umbroasa?


De asemenea, este bine sa ai in vedere cat de insorita sau umbroasa este gradina ta pentru a putea opta pentru plantele potrivite. Vezi cum este distribuita lumina, daca exista locuri umbroase sau foarte expuse la soare. Exista plante care se dezvolta bine in conditii de soare iar altele prefera semiumbra sau chiar umbra.


4 Pregateste solul inainte de a planta


Inainte de a incepe procesul de insamantare sau de plantare a rasadurilor este indicat sa pregatesti solul. Imprastie un strat de gunoi animal sau compost pentru ca plantele tale sa se dezvolte armonios si sa aiba un risc mai scazut de a fi atacate de boli sau daunatori.


5
Plante perene sau anuale?


In functie de timpul pe care esti dispus sa-l acorzi amenajarii si ingrijirii gradinei, opteaza pentru plante perene sau anuale. Plantele perene infloresc mai multi ani la rand, fara a fi nevoie sa le replantezi, in timp ce plantele anuale trebuie plantate an de an.

Pe langa plantele care au un aspect strict decorativ, poti sa plantezi si unele care au utilitate gastronomica sau in medicina naturista : cimbru, busuioc, salvie, levantica, menta, musetel, ciubotica-cucului, cretisoara, iasomie, mac de gradina etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare