Amenajarea gradinii

#seminte #gradina #plantere #semanare #pregatire gradina

Cum sa pregatesti gradina pentru semanat

Semanatul gradinii se face in trei perioade din an: primavara, vara si toamna, in functie de speciile de plante, de hibrizii cultivati, de temperatura si de conditiile meteo.

Orice perioada de semanat se face numai daca solul este foarte bine pregatit. Altfel, risti sa ai o recolta slaba sa de proasta calitate. De aceea, inainte de a semana gradina, trebuie sa te ocupi intai de sol.

Dupa incheierea sezonului rece, cand pamantul s-a dezghetat complet, poti incepe sa cureti pamantul, atat in jurul plantelor mature, cat si pe portiunile unde urmeaza sa faci insamantarea sau plantarea culturii noi.

Strange cu o grebla frunzisul putred, in care s-au dezvoltat comunitati de insecte daunatoare. Frunzisul putred poate adaposti diverse mucegaiuri care pot afecta culturile ulterior.

Tot inainte de samanatul de primavara, este indicat sa strangi si celelalte resturi din gradina - crengi uscate, resturi de stiuleti sau paie si poti trece la etapa urmatoarea: afanarea terenului.



Afanarea terenului inainte de semanatul de primavara



Afanarea pamantului pentru semanarea legumelor se face cu o cazma, daca suprafata nu este foarte mare. Pentru suprafete mai intinse, poti folosi motosapa sau freza.

Cand sapi in vederea pregatirii gradinii pentru semanarea legumelor, este indicat sa nu lasi in urma bucati mai de pamant, intrucat iti vei face munca dificila atunci cand va trebui sa nivelezi solul.

Este recomandat ca pamantul sa nu fie imbibat cu prea multa apa cand realizezi afanarea, deoarece va deveni dur dupa uscare.

Semanatul se poate face dupa ce ai aplicat ingrasaminte , preferabil organice (compost, ingrasamant verde sau reziduuri de cultura) . Acestea nu se incorporeaza in sol, la fel ca ingrasamintele chimice. In cazul lor are loc o "compostare de suprafata", care presupune descompunerea aeroba. In functie de factorii externi, descompunerea poate dura intre 3-4 saptamani.



Alte activitati inainte de samanat



Tot in perioada premergatoare etapei de samanat primavara, trebuie sa cumperi rasadnite si sa le asezi in locuri potrivite in functie de tipul plantei.

Daca este nevoie, poti imprejmui gradina de legume cu un gard de plasa, pentru a te asigura ca nimeni nu iti va distruge cultura. Cand este soare afara, poti aerisi rasadnitele si, daca vremea iti permite si solul este uscat, poti incepe plantarea in gradina.



Semanat primavara in gradina



Semanatul primavara in gradina consta in introducerea in sol a semnitelor, la adancimi corespunzatoare, specifice fiecarei culturi, acoperirea lor cu sol afanat si mentinerea solului la un nivel optim, astfel incat sa se creeze conditii de incoltire a semintelor si dezvoltarea plantelor .

In prima parte a lunii martie se insamanteaza varza, rosiile, conopida, guliile, mazarea, ceapa din arpagic, usturoiul de primavara, morcovii, patrunjelul, spanacul, ridichiile de luna.

In cea de-a doua parte a lunii martie se planteaza castravetii si ardeii in rasadnite.

In luna aprilie se seamana soiuri de mazare tarzie, cartofii, porumbul, dar si anumite flori anuale - gladiole , dalii, crini.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului