Amenajarea gradinii

#pregatire gradina toamna #toamna gradina #pregatire gradina #gradina

Cum sa pregatesti gradina pentru toamna

Cata vreme soarele inca straluceste fierbinte pe cer, cu greu iti poti indrepta gandul spre vremea mohorata specifica toamnei. Cu putin ajutor din partea noastra insa, speram ca iti vei putea gasi motivatia pentru a-ti pregati corect si complet gradina pentru anotimpul ploios, usurandu-ti in acelasi timp viata la primavara.

Iata cateva lucrari pe care iti recomandam sa le efectuezi, fara prea mare efort, in zilele ce urmeaza.

1. Examineaza intreaga gradina

Pentru a-ti pregati gradina pentru toamna, analizeaz-o cu grija, pas cu pas. Cauta zonele in care solul necesita lucrari, decide ce bulbi trebuie indepartati inainte de sosirea iernii si ce plante ar trebui mutate in interior pentru a le feri de frig.

2. Pregateste solul

Toamna este cel mai bun moment pentru a efectua lucrari la nivelul solului deoarece folosind un ingrasamant cu eliberare lenta, calitatea acestuia se va imbunatati pe parcursul lunilor de iarna. tine cont de faptul ca, in timp ce ingrasamintele chimice actioneaza direct la nivelul plantei, ingrasamantul organic ajuta la imbogatirea solului. Gunoiul de grajd si compostul sunt ingrasaminte organice care elibereaza treptat in sol substante nutritive.

3. Planteaza legumele de toamna

Incepe din timp semanarea legumelor de toamna precum salata, ceapa si spanacul pentru a fi gata de recoltare inainte de prima zapada.

Poti gasi aceste seminte deja semanate in sere sau ghivece in timpul verii si le poti pastra pana vremea se raceste pentru a le muta in gradina.

4. Alege legume cu seminte mari pentru vremea racoroasa

Toamna, atunci cand observi ca vremea incepe sa se raceasca, este recomandat sa plantezi direct in gradina soiuri cu seminte mari, precum mazarea si fasolea. Mazarea, de exemplu, adora sa fie semanata in pamant bine udat, care sa nu mai fie udat din nou pana la aparitia rasadului. Ea prefera deci aceasta perioada si pentru ca supraincalzirea ii poate cauza putrezirea semintelor.

5. Examineaza plantele perene

Toate plantele perene din gradina ta ar trebui examinate pentru a identifica orice semn de boala. Fii cu ochii in patru dupa frunze patate sau tulpini putrede.

Dupa caderea frunzelor, plantele perene trebuie toaletate, iar pentru a le proteja de inghet, le poti acoperi cu un strat de mulci vegetal.

6. Nu uita de gazon

Un element important al gradinii tale, gazonul trebuie sa isi primeasca ultima tundere din an in octombrie. Fiindca este vorba despre suprafete mici, poti efectua scarificarea de toamna cu ajutorul unui scarificator, iar resturile vegetale pot fi indeparta printr-o greblare energica.

7. Goleste iazul sau piscina

In cazul in care ai un iaz sau o piscina, odata cu venirea toamnei, acestea ar trebui golite si acoperite. Daca in iaz sunt si pesti, asigura-te ca ai suficiente acvarii pentru a-i muta in interior sau ia in calcul montarea un sistem de incalzire a iazului.

Desi odata cu sosirea toamnei, majoritatea plantelor din gradina ta pot parea amortite sau chiar in hibernare, nu te lasa indus in eroare! Gradina ta este inca activa, iar intregul ecosistem depinde de tine pentru cele mai bune conditii peste iarna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului