Amenajarea gradinii

# gradina toamna #sol gradina #amenajare gradina #gradina #toamna #sol

Cum sa pregatesti solul din gradina pentru toamna

Cel mai bun moment in care poti sa pregatesti solul din gradina pentru primavara este toamna, atunci cand nu intentionezi sa plantezi nimic peste iarna. In acest fel, primavara te va gasi cu gradina pregatita pentru lucrarile specifice sezonului si pentru plantat. Exista cateva tehnici pe care le poti folosi pentru a pregati solul pentru urmatoarea plantare:



Adauga compost in pamant

Toamna este momentul oportun in care poti adauga compostul in gradina.Poti pune la pastrare iarba pe care o tai in gradina peste primavara si vara si de asemenea frunzele cazute pe jos deja la inceput de toamna. Ai grija sa rupi frunzele inainte sa le amesteci in compost. Compostul pe care il faci toamna este excelent pentru ca poti sa pui orice in compozitie. Spre deoasebire de alte perioade din an, compostul care inca nu este gata poate fi pus in sol pentru ca are la dispozite cel putin sase luni sa se descompuna. Pe masura ce materialele compostului se descompun, solul este hranit in permanenta cu nutrienti si alte organisme benefice. In primavara solul este pregatit pentru plantare.

Planteaza o cultura de acoperire in lunile de iarna

O modalitate eficienta de a adauga nutrienti in sol in lunile de iarna este sa plantezi o cultura de acoperire. Cultura de acoperire protejeaza impotriva eroziunii solului si ajuta la mentinerea calitatii solului si la fertilitatea acestuia, datorita radacinilor adanci ale plantelor. Exista o serie de culturi care pot fi plantate acum si care rezista bine in lunile de iarna. Printre acestea se numara legume precum mazarea de iarna si usturoiul sau secara si ovazul dintre cereale. Aceste culturi vor impiedica cresterea buruienilor peste iarna si vor imprastia semintele pentru urmatorul sezon de plantare.

Fa imbunatatirile necesare din toamna

Imbunatateste calitatea solului inca din toamna, adaugand orice i-ar putea schimba nivelul de nutrienti. Poti de asemenea sa schimbi pH-ul solului tot acum. Pentru a determina exact ce substante ar trebui sa adaugi pentru a imbunatati fertilitatea solului, poti sa duci cateva mostre de pamant sa fie testate de un specialist. Anumiti nutrienti esentiali s-ar putea regasi acum intr-o cantitate mai scazuta decat cea normala, iar toamna este momentul perfect sa corectezi acest aspect.

Protejeaza paturile din gradina peste iarna

Pe perioada iernii, paturile din gradina vor avea nevoie sa fie protejate impotriva eroziunilor. Chiar daca poti face acest lucru prin intermediul culturilor de acoperire, poti pune mulci si invelitori pentru a proteja paturile. Mulcirea se poate face cu iarba uscata, frunze sau cu paie. Pune un strat de 10 - 15 centimetri de mulci peste paturi, toate materialele urmand sa se descompuna peste iarna si pot fi ingropate in sol, in primavara. Poti acoperi paturile si cu folie de plastic pentru a mentine caldura si pentru a accelera procesul de descompunere.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului