Amenajarea gradinii

#compost #preparare compost #ingrediente compost #frunzele de toamna

Cum sa realizezi compost din frunzele de toamna

Pentru majoritatea persoanelor care locuiesc la curte, frunzele de toamna reprezinta o adevarata problema, careia trebuie sa ii gaseasca o solutie in fiecare an. Chiar daca majoritatea le arunca la gunoi, frunzele de toamna reprezinta o sursa excelenta pentru un compost organic.

Reciclarea frunzelor de toamna in compost organic este o sarcina relativ usoara, care nu necesita timp mult sau resurse costisitoare.


Ce trebuie sa stii despre compostul frunzelor


In primul rand, atunci cand vrei sa realizezi un compost din frunze, trebuie sa gasesti un loc in curte sau gradina in care sa faci gramada de frunze. O gramada de compost este constituita in principal din frunze si iarba si adesea mirosul produs de aceste ingrediente reprezinta o problema. Este astfel indicat ca locul pentru compostul de frunze sa fie intr-un colt mai ferit al curtii sau gradinii, departe de activitatile zilnice ale familiei.

Locul pentru compostarea frunzelor nu trebuie sa fie mare, ci in general o arie patrata, imprejmuita cu sarma. De asemenea, este indicat ca locul ales pentru compost sa fie cat mai departe de copaci, deoarece frunzele vor mucegai si vor ataca scoarta copacului, care va muri in scurt timp.

Frunzele au nevoie de mai mult timp pentru a intra in putrefactie, comparativ cu buruienile, astfel ca toamna este sezonul potrivit pentru realizarea compostului. Nu trebuie sa iti fie teama ca gramada de frunze este prea mare. In sezonul rece, acestea se vor tasa ca urmare a actiunii ploilor si a ninsorilor.

Viermii de pamant stimuleaza procesul de compostare si iubesc mediul umed de sub frunze. Pentru a incuraja dezvoltarea viermilor, pastreaza in permanenta frunzele umede. Daca in gradina mai gasesti si alti viermi, ii poti reloca in gramada de frunze.

Amestecul de pamant, buruieni si frunze permite descompunerea straturilor, ceea ce stimuleaza procesul de compostare. Compostarea frunzelor se realizeaza in decursul unui an, astfel ca in lunile calduroase de vara este indicat sa uzi frecvent gramada de frunze pentru a simula procesul.

In compostul de frunze isi pot face cuib si albinele sau viespile. Daca acest lucru se intampla, este indicat sa le scoti din compost.

Pentru a obtine un compost sanatos, este recomandat sa folosesti doar frunzele sanatoase. Evita-le pe cele bolnave sau suspecte, deoarece bolile se raspandesc foarte usor intr-un mediu umed. Compostul "bolnav" trebuie indepartat cat mai rapid din gradina.


Cum obtii un compost de calitate


Cheia catre un compost de calitate este mentinerea echilibrului dintre materiile din carbon si nitrogen in spatiul de compostare. Un compost sanatos trebuie sa fie alcatuit din doua treimi de materii bogate in carbon (maro) si o treime materii bogate in azot (verzi). Meteriile bogate in carbon permit aerisirea, stimuleaza procesul de compostare, ajuta la indepartarea mirosurilor neplacute si favorizeaza obtinerea unui compost usor si pufos.

De asemenea, atunci cand realizezi un compost, este indicat sa adaugi frunzele in straturi mici, pentru a permite amestecarea tuturor straturilor. In caz contrar, vei incetini procesul de compostare. In plus, in lunile reci de iarna, este recomandat sa acoperi compostul cu o panza impermeabila, pentru a-l proteja de excesul de apa.

 

Sursa foto: recyclefordorset.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului