Amenajarea gradinii

#reconditionare terasa # terasa lemn vechi #terasa

Cum sa reconditionezi o terasa din lemn vechi

 

O terasa reconditionata nu doar ca este mai curata si are un aspect mai frumos, dar poate prelungi si durata de viata a lemnului. Procesul de refinisare a unei terase din lemn vechi poate implica mai multe etape, in functie de starea actuala a terasei.

Intregul proces nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile, astfel incat vei obtine usor si rapid o noua zona in care sa te relaxezi alaturi de cei dragi. Iata tot ce trebuie sa stii despre cum sa cureti si sa dai luciu unei terase din lemn vechi!

Inspecteaza, repara si curata lemnul

Cu siguranta primul pas al acestui proiect de reconditionare trebuie sa fie o inspectie amanuntita a fiecarei bucati de lemn vechi. Fii atent daca sunt probleme structurale precum putrezirea sau despicarea lemnului, care trebuie rezolvate inainte de a incepe refinisarea propriu-zisa.

Curatarea terasei poate fi mai usoara sau mai complexa, in functie de modul in care se prezinta acum si de ceea ce iti doresti sa realizezi. Spre exemplu, daca lemnul terasei este deja vopsit si vrei sa aplici o alta nuanta de vopsea, trebuie mai intai sa indepartezi culoarea actuala, iar apoi sa cureti si sa slefuiesti.

Spala lemnul in profunzime

Spalarea in profunzime a lemnului reprezinta un pas important inainte de reconditionare, insa trebuie sa acorzi si multa atentie. In caz contrar, curatarea cu o presiune ridicata a apei se va dovedi a fi foarte eficienta, dar in acelasi timp poate deteriora lemnul vechi.

Evita sa folosesti un jet de apa cu prea multa presiune sau sa pulverizezi apa dintr-un punct mult prea apropiat. Seteaza apa la o presiune medie si foloseste o substanta de curatare specifica, respectand totodata instructiunile de pe ambalajul acesteia.

Slefuirea lemnului

Slefuirea este recomandata pentru a repara placile de lemn deteriorate. Insa, in cazul in care suprafata terasei se prezinta intr-o stare relativ buna, poti doar sa stergi usor lemnul si sa slefuiesti doar acele zone care consideri ca sunt usor deteriorate sau decolorate.

Alegerea vopselei potrivite

Un alt pas esential il reprezinta si alegerea potrivita a colorantului. In functie de cum iti doresti sa arate terasa ta, poti alege fie o vopsea care sa ii schimbe cu totul aspectul, fie un lac care doar sa o protejeze de razele soarelui si de fenomenele meteo.

Recomandarea este sa alegi un colorant pe baza de ulei care ofera mai multa protectie si rezista mai bine in timp. Iar daca optezi pentru colorarea lemnului, testeaza mai intai nuanta aleasa pe o bucata mica de lemn pentru a te asigura ca va arata asa cum visezi.

Aplicarea corecta a vopselei

Modul in care aplici vopseaua sau lacul poate face diferenta dintre o terasa deosebita si una mai putin placuta. Este important sa permiti fiecarui strat sa se usuce in mod corespunzator, timp de una – doua zile. Totodata, foloseste pensule de diferite dimensiuni pentru a te asigura ca vopseaua sau lacul patrunde in toate suprafetele de pe terasa.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului