Amenajarea gradinii

#zapada gradina #gradina #zapada

Cum sa-ti protejezi gradina de zapada

De indata ce primavara vine, variatiile de temperatura, zapada si viscolul care pot veni pe neasteptate dupa cateva zile calduroase, pot fi daunatoare gradinii tale, mai ales daca ai plantat legumele de iarna si plantele au inceput sa creasca. Iata cateva solutii pentru a-ti proteja gradina de zapada in timpul unei primaveri capricioase.

Cand este periculoasa este zapada pentru gradina

Daca vorbim doar de o zi cu zapada, pericolul nu este prea mare, mai ales daca solul a fost pregatit si nu ai plantat inca nimic. Pericolul real apare atunci cand zapada este abundenta, legumele au inceput deja sa iasa si zapada asternuta poate fi o greutate prea mare pentru ele. O ninsoare usoara nu ar trebui sa le faca rau, insa o zapada de doi cm depusa pe plantute mici si fragede poate duce la compromiterea intregii gradini. Greutatea zapezii poate rupe tulpinile sau le poate slabi atat de mult incat nu mai pot creste corespunzator.

Pentru a elimina riscul depunerii zapezilor peste plantele din gradina primavara, cel mai bine este sa le acoperi. Pentru aceasta poti folosi diverse materiale. Iata cateva idei pentru acoperirea plantelor astfel incat sa nu fie expuse la zapada. In acest mod nu va trebui sa iti mai faci griji pentru frig sau pentru faptul ca greutatea zapezii le va face rau.

Acopera plantele cu cutii de carton

Foloseste o cutie de carton pentru a acoperi plantele. Poti chiar sa tai cateva gauri laterale pentru a asigura aerul necesar. Atentie insa, cartonul blocheaza soarele si cresterea plantelor, asa ca aceste cutii trebuie indepartate cat mai curand posibil pentru a permite plantelor sa beneficieze de lumina de care au nevoie si a creste in voie.

Acopera plantele cu sticle de plastic

Orice sticla transparenta poate deveni o minisera pentru plantutele tale din gradina. Este suficient sa ii decupezi fundul si sa o fixezi deasupra plantei, fara dop pentru a permite aerului sa intre. Nu o infige prea adanc in pamant pentru a nu deteriora radacinile. Avantajul sticlelor este ca permit trecerea luminii si, daca sunt suficient de inalte, si cresterea adecvata a plantei. Desigur, de indata ce pericolul a trecut si primavara si-a intrat in drepturi, le vei indeparta.

Acopera plantele cu cosuri de depozitare din plastic transparent

Orice cos sau lada de depozitare transparenta poate proteja plantele din gradina, lasand si lumina sa treaca. Daca este posibil, poti face cateva gauri in cos sau lada pentru a permite circulatia aerului. De indata ce zapada se topeste, cosurile se vor indeparta.

Acopera plantele cu folie de plastic incolor

Creeaza un mic suport, gen arcada sau cadru, din lemn sau din alte materiale, si fixeaza o folie de plastic transparent deasupra. Iti va proteja cat se poate de bine plantele, functionand ca un mic solar.

Foloseste folia impotriva inghetului

In comert se poate gasi o folie speciala pentru gradina realizata dintr-un material textil, poros, alb care se aseaza deasupra plantelor. Daca se poate, realizeaza un mic cadru peste care sa o puteti fixa. Protejeaza plantele de inghet, permite luminii sa treaca si asigura si aerul necesar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului