Amenajarea gradinii

#bricoghid #bricostore #seminte #teren #gazon

Cum semanam si intretinem gazonul - BRICOGhid

gazonul din seminte este cea mai economic mod de a avea un gazon. Semintele sau amestecul de seminte sevor alege in functie de mediu (soare, umbra, tip de sol), iar plantarea este la indemana oricui. Costurile sunt reduse iar aspectul identic cu cel al gazonului din brazde.

 

   

Materiale necesare:

  • seminte de gazon
  • erbicide
  • fungicide
  • ingrasamant
   



Unelte necesare:

  • casma
  • sapa
  • grebla
  • pistol de stropit
  • furtun
  • pompa de stropit
  • masina de tuns iarba / trimmer

 


 1. Pregatirea terenului

Indepartati toate resturile existente pe teren (lemne, pietre, radacini, cioturi, tufe). Sapati intreaga suprafata folosind o casma sau o motosapa.

Maruntiti sapatura realizata folosind o sapa sau o motosapa cu discuri.

Greblati apoi intreaga suprafata pentru a netezi eventualele denivelari provenite din sapat si pentru a marunti cat mai bine solul. Udati terenul permanent timp de 2 saptamani.


Dupa terminarea perioadei de udare, tratati pamantul cu erbicide cand buruienile sunt in vegetatie. Greblati apoi buruienile. Lasati terenul erbicidat 2 saptamani, apoi puteti semana.

2. semanarea gazonului

 
Aplicati ingrasamant cu cateva zile inainte de semanare. Se imprastie tipul de seminte ales (cca. 30-40 g/mp) astfel incat suprafata sa fie acoperita cat mai uniform. Semanati o parte din seminte si incorporati-le superficial cu grebla, apoi tavalugiti.

Semanati restul de seminte si tasati suprafata pentru a fi siguri ca semintele au intrat in sol. Presarati apoi nisip (cca. 2 cm grosime) si apoi tavalugiti insistent.

Udati uniform parcela insamantata folosind pistolul de stropit pe un mod cat mai fin pentru a nu scoate semintele din sol. Evitati udarea excesiva pentru a nu se intari solul dupa uscare.

\3. Intretinerea gazonului

Greblati inainte de cosire pentru a taia si buruienile odata cu iarba. Se recomanda tunderea gazonului o data pe saptamana. Alternati directia de taiere pentru a nu se forma cute. Gazonul se uda în fiecare zi timp de 20-30 de minute. Se recomanda udarea gazonului dimineata sau seara. Odata cu stropirea se pot administra si ingrasaminte.

Fertilizarea gazonului se realizeaza la 1-2 luni, pe peluza uscata, folosind o pompa de stropit pentru uniformitate. Se recomanda folosirea ingrasamintelor minerale pe baza de azot, fosfor sau potasiu.

Cum alegem gazonul:

De ce gazon din seminte:

- este cel mai economic mod de a avea un gazon
- este mai usor sa alegeti un amestec de seminte potrivit conditiilor de mediu (soare, umbra, tip de sol)
- plantarea se realizeaza destul de usor

De ce gazon din brazde:
- se poate monta foarte repede, chiar intr-o zi
- brazdele proaspat asezate sunt mai rezistente la boli sau daunatori
- pregatirea solului se face mult mai repede
- se asigura un sol instantaneu

Tipuri de sol:

Stabilirea caracteristicilor:
-lut lutos - se adauga nisip
-lut nisipos - se adauga turba
-sol imbibat cu apa (lipicios si greu) - se poate remedia folosind sisteme de scurgere subterana (tevi de plastic sau placi de scurgere montate in santuri pe un strat de pietris la 60 cm sub pamant)

Se poate verifi ca PH-ul solului folosind un echipament special. Este recomandat un sol neutru sau putin acid. Pentru solurile foarte acide adaugati var.

Sfaturi de intretinere:

Primavara:
- cositi de 1-2 ori pe saptamana; inlaturati resturile; aplicati ingrasamant, aerati gazonul, completati golurile
Vara:
- aplicati o solutie impotriva buruienilor la inceputul verii; cositi de 2 ori pe saptamana; irigati, fertilizati (cu azot)
Toamna - iarna:
- inlaturati ierburile uscate; semanati din nou portiunile distruse; aerati solul - cu furca prin miscari fata-spate; aplicati ingrasamant de turba; cositi gazonul pana cand inceteaza cresterea, eliminati muschii inainte de prima zapada

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului