Amenajarea gradinii

#gazon #irigare gazon #risipa apa #pericol ecologic #ingrasaminte gazon #contaminarea cu ingrasaminte

Este gazonul un pericol ecologic?

Un gazon bine intretinut poate fi un simbol al statutului social, insa expertii spun ca extinderea curtilor cu gazon implica mai multe pericole pentru mediul inconjurator. Este gazonul un pericol ecologic? Poate fi renuntarea la el o actiune "verde"?

Gazonul este tot mai popular si in Romania, dar in tarile unde curtile sunt acoperite cu el in mod traditional unii experti recomanda deja inlocuirea lui cu alte solutii pentru a reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator. Iata care sunt cele 3 aspecte pentru care multi considera gazonul un pericol ecologic.


Irigarea gazonului, risipa de apa?

Una dintre cele mai mari probleme legate de gazon este cantitatea de apa utilizata pentru irigarea lui. Sistemele de irigare a gazonului pentru mentinerea sa verde pot consuma cantitati importante de apa, care este apoi contaminata cu ingrasamintele la fel de necesare pentru un gazon care este mereu verde.

Daca gazonul este foarte important pentru gradina ta, renunta la sistemele de irigare traditionale si afla mai multe despre gradina in stil xeriscape, cu un consum mai redus de apa.


Efectul gazonului asupra biodiversitatii

O alta problema importanta legata de gazon este modul in care afecteaza biodiversitatea. O gradina in care cresc numeroase plante este un camin pentru un numar mult mai mare de insecte si poate fi utilizata si de pasari pentru a se hrani.

Plantarea unei singure specii de iarba pe suprafete intinse ameninta biodiversitatea si poate avea astfel un impact pe termen lung asupra mediului inconjurator.


Contaminarea cu ingrasaminte pentru gazon

Odata cu extinderea suprafetelor acoperite de gazon si ingrasamintele devin o problema. Daca nu sunt folosite substante organice pentru sanatatea si frumusetea gazonului, ingrasamintele chimice se pot infiltra in timp in panza freatica, afectand calitatea apei.

Daca incerci sa ai un impact cat mai mic asupra mediului incojurator, poti inlocui iarba cu tipuri alternative de plante pentru gazon sau poti reduce suprafata gazonului cu alte solutii pentru o gradina frumoasa, piatra naturala sau pietris decorativ care acopera excelent solul din curte.


Sursa foto: youbeauty.com, allpennlawnsprinklers.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului