Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii in stil mediteranian #amenajarea gradinii

Gradina in stil mediteranean? Iata ce trebuie sa stii inainte de a o amenaja

Dupa o vacanta pe malurile Mediteranei, iti vei dori poate sa pastrezi aerul relaxat si proaspat cat mai mult timp. Este momentul atunci, sa iti amenajezi gradina in stil mediteranean.

Vasele mare de teracota pentru plante, aleile din pietris, dar si bogatia de arome si culori de la ierburile aromatice si pomii fructiferi sunt nelipsite dintr-o gradina inspirata din stilul mediteranean. Iata ce alte elemente nu ar trebuie sa iti lipseasca:

1. Plante mediteraneene

Intr-o gradina in stil mediteranean nu pot creste decat plante mediteraneene! Maslini, pomi care fac citrice, lavanda, rozmarin, trandafiri, vita de vie, dafin, rodiul si leandrul sunt cele mai bune alegeri atunci cand iti doresti o gradina inspirata din zona Mediteranei. Multe dintre plantele mediteraneene cresc foarte bine si in ghivece, ceea ce le face ideale chiar si pentru gradinile de mici dimensiuni.

2. Gresia

Intr-o gradina mediteraneeana veritabila, plantele cu frunze, cele comestibile si cele care ofera umbra se imbina armonios si ies mai mult in evidenta decat plantele care fac flori colorate. Lavanda sau trandafirii arata spectaculos si aici, insa accentul nu se pune neaparat pe flori. Un mod prin care o gradina in stil mediteraneean prinde viata si culoare este prin intermediul gresiei folosite, care poate avea o culoare deosebita sau un model specific mediteraneean.

3. Terase si paturi pentru plante

In zona mediteraneeana, stilurile in care sunt amenajate gradinile difera intre regiunile de munte si cele de coasta. Pe portiunile inclinate sunt construite terase si amenajate paturi ridicate pentru plante.

4. Zona cu umbra

In zilele toride de vara, nimic nu este mai placut decat sa te relaxezi in gradina, la umbra. Din gradinile mediteraneene nu lipseste aceasta zona in care poti sta la umbra, asadar pergolele sau terasele imbracate in plante cataratoare sunt cea mai buna solutie pentru acest scop.

5. Pietris in loc de gazon

Multi dintre cei care au o gradina in jurul casei nu isi imagineaza cum ar putea fi aceasta amenajata fara a avea macar o mica zona acoperita de gazon. In zona mediteraneeana, gazonul nu se regaseste in gradini, locul acestuia fiind luat de pietris, fie pentru a face aleile de gradina, dar chiar si pentru a acoperi suprafete mai mari. Pietrisul este considerat o varianta mult mai practica, pentru ca nu necesita la fel de multa ingrijire si apa precum gazonul.

6. Plante in ghiveci

Ghivecele de teracota sunt traditionale in gradinile in stil mediteranean, dar la fel de raspandite sunt si vasele de piatra sau din ceramica. Pentru o gradina amenajata in stil mediteranean poti achizitiona ghivece din materiale diferite si de toate marimile.

7. Mobilier de exterior

Odata ce ai amenajat gradina ta in stil mediteranean, nu vei mai avea prea multe de facut, pentru ca este relativ usor de intretinut. In schimb vei castiga mai mult timp pentru relaxare, pe care il poti petrece in gradina! Intr-un colt de gradina asaza un set de scaune si o masa din fier pentru a amenaja un spatiu relaxant pentru lua masa afara. Atunci cand iti inviti prietenii la masa, in gradina, meniul poate fi tot unul mediteranean, mai ales ca poti profita de plantele aromatice si fructele pe care le ai in jur.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului