Amenajarea gradinii

#sfaturi practice #gradini urbane #gradinarit urban

Gradinaritul urban: cele mai practice moduri de a planta

Chiar daca locuiesti intr-un apartament, in mijlocul unei metropole, nu trebuie sa fii dezamagit/a, deoarece iti poti crea o gradina uimitoare chiar si intr-un astfel de mediu. Putina creativitate, iar pervazurile, acoperisurile si bacoanele pot deveni adevarate minunatii, in care poti creste legume, flori sau alte tipuri de plante. Iata cateva dintre cele mai surprinzatoare secrete ale gradinaritului urban:


1. Ghivecele

Ghivecele sunt cea mai buna solutie pentru a planta cele mai frumoase si rezistente plante intr-o zona urbana. Acestea poti fi asezate cu usurinta in orice loc care ofera lumina. Ele pot oferi, de asemenea, si un bun drenaj solului, prin orficiile cu care sunt dotate.

Desi este mai greu sa obtina o lumina naturala in aceste zone urbane, plantele se pot dezvolta armonios daca sunt asezate pe un pervaz langa un geam, deoarece sticla ofera protectie UV, dar le permite sa aiba si lumina suficienta.

In cazul in care vrei sa cresti plante precum patrunjel, menta sau marar, locul ideal in care ar trebui sa amplasezi ghivecele ar fi pe balcon, deoarece acestea au nevoie de lumina directa si apa de ploaie.


2. Ghivecele adanci

In cazul in care vrei sa cresti legume intr-o zona urbana, ai nevoie in primul rand de ghivece adanci, de 14-18 centimetri.

Pentru legumele cu radacini adanci, precum cartofii sau morcovii, ideale sunt ghivecele de 18 centimetri adancime.

Desi ghivecele ofera o umiditare destul de buna a solului, apa prea multa ar putea cauza probleme legumelor. Asadar, uda plantele cand solul de la suprafata este uscat, acesta fiind unul dintre primele semne ca planta are intr-adevar nevoie de apa.


3. Gradinile verticale

Deoarece spatiile de gradinarit urban sunt limitate, poti face ghivece verticale.

Peretii, jardinierele si cosurile suspendate trebuie valorificate in acest sens. Fasolea o poti planta pe un spalier, iar tomatele sau fructele pot beneficia de un sprijin suplimentar precum o cusca din lemn sau din fier forjat.



Sursa foto: bhg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare