Amenajarea gradinii

#hidroizolare #balcoane #terase

Hidroizolarea teraselor si balcoanelor. De ce este necesara si cum se face?

Balconul si terasa sunt unele dintre cele mai alese zone din casa noastra. Mai ales vara, cand ne permit sa ne bucuram de zile frumoase pline de soare. Una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta proprietarii lor este efectuare unor lucrari corecte de hidroizolatii, adica protejarea acestora impotriva patrunderii apei si a umezelii ce pot sa le afecteze structura.

Nerespectarea acestui lucru ori o hidroizolatie necorespunzatoare poate avea ca rezultat nu numai caderea placilor, ci si, pe termen lung, degradarea iremediabila a materialelor de constructie si cresterea microorganismelor daunatoare pentru sanatatea umana si a animalelor de companie.

Hidroizolarea teraselor si balconurilor: importanta

Aproape toate placile pentru balcon utilizate in tara noastra sunt din beton. Este un material durabil si relativ ieftin, dar din pacate susceptibil la inmuiere.

Armatura din interiorul unei astfel de placi este foarte sensibila la umiditate, ceea ce conduce la degradare. In plus, datorita climatului din zona noastra europeana (veri calde si ierni reci), betonul este expus in mod repetat la punctul de inghet (0 grade Celsius), ceea ce contribuie si mai mult la zdrobirea si craparea acestuia. Din acest motiv, trebuie sa fie complet izolat de apa (ploaie si zapada).

Cel mai bine este atunci cand hidroizolarea balconului se face deja in etapa de construire a locuintei si a balconului. Apoi vom evita problemele legate de amenajarea ulterioara a interiorului sau, plus ca il vom salva de la expunerea la factorii de umiditate.

Izolatie minerala

Una dintre metodele cele mai frecvent utilizate si in tara noastra este izolarea cu un mortar de ciment care contine un adaos de polimeri speciali, combinatie ce creeaza un strat in care este dificil sa patrunda apa si umezeala din atmosfera.

Exista la distribuitori mortar monocomponent si bicomponent. Pentru ca acesta sa fie gata de utilizare, trebuie sa se pregateasca in prealabil un amestec adecvat si, in multe cazuri, inclusiv placa pe care vom aplica namolul.

Avantajele unei astfel de solutii de hidroizolare includ:

  • proprietati izolatoare bune;
  • este simplu de aplicat;
  • se lipeste bine de pardoseala;
  • formeaza un strat flexibil care poate rezista bine la fluctuatiile de temperatura mari si rapide.

Aceasta metoda, desi des utilizata are si dezavantajele sale evidente. Astfel, in marea majoritate a cazurilor o putem aplica doar pe un substrat uscat, ceea ce nu este intotdeauna posibil.

Uscarea unei astfel de acoperiri dureaza, de asemenea, ceva timp, ceea ce poate incetini semnificativ lucrarile de finisare la un apartament sau la o casa.  Invelisul finit nu pare, de asemenea, foarte estetic, ceea ce necesita acoperirea ulterioara, cu placi pentru a-i oferi o rezistenta adecvata la abraziune si un aspect ingrijit.

Hidroizolarea cu ajutorul unor folii (covorase speciale)

O alta solutie relativ noua sunt covoarele de etansare care sunt plasate direct sub placile ceramice.

Instalarea unor astfel de covoare se limiteaza practic la desfasurarea unor astfel de covoare (folii hidrofobe) pe suprafata unui balcon sau a unei terase terasa, fixarea acestora pe suport folosind adezivi speciali si apoi asezarea placilor pe suprafata lor cu adeziv standard pentru placile ceramice.

Avantajele covoraselor hidrofobe sunt:

  • instalare foarte rapida,
  • posibilitatea de a face lucrari ulterioare de montaj placi ceramice aproape imediat dupa desfacerea covorului hidrofob;
  • calitatile izolatoare foarte bune (sunt folosite si pentru izolarea piscinelor);
  • rezista foarte bine conditiilor meteorologice cu variatii de temperatura bruste.

La fel ca izolatia minerala, este necesar sa fie acoperite cu placi ceramice pentru a le proteja de deteriorari. Acest lucru genereaza costuri suplimentare si are un impact negativ asupra duratei de finalizare a intregii constructii.

Lasa repararea unei suprafete deteriorate a unei terase sau a unui balcon pe mana specialistilor!

Daca ai deja o terasa sau balcon in care stratul de impermeabilizare se scurge sau nu a fost realizat corect, apeleaza la Hidroizolatii Conduraru!

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului