Amenajarea gradinii

#plante #gradina #acoperis

Idei istete pentru o gradina pe acoperis

Pentru cei care nu au posibilitatea sa stea la casa, gradina nu mai este de mult un vis irealizabil. Pe balcon si, mai recent, pe acoperisul blocurilor, gradinile pot fi amenajate si in lipsa spatiului extins din exteriorul casei. Daca planuiesti sa ai propria gradina pe acoperis , iata cateva idei istete de care ai putea tine cont!



1. Planifica amenajarea spatiului

Intocmai ca oricare alta activitate in interiorul sau exteriorul casei, amenajarea unei gradini pe acoperis ar trebui sa aiba in spate un plan bine pus la punct. Printre altele, gandeste-te in ce scop vrei sa folosesti spatiul in cauza - ca gradina de plante, legume sau poate una de relaxare? De asemenea, nu ar strica sa ai vedere si modalitatea de acces, cantitatea de lumina de care aceasta va beneficia (un detaliu valabil in special daca amenajezi doar o bucata din suprafata acoperisului).

Odata ce ai stabilit cum anume iti doresti sa arate gradina ta, munca este pe jumatate dusa la bun sfarsit. Tine cont, insa, inainte de a initia demersul propriu-zis, ca gradina ta ar trebui sa fie un mix de aspect si functionalitate. Cu alte cuvinte, evita sa incarci gradina excesiv, creand si zone mai aerisite.


2. Alege mobila potrivita

Piesele de mobilier pe care planuiesti sa le inserezi in gradina de pe acoperis ar trebui alese in functie de efectul pe care urmaresti sa il obtii. Spre exemplu, o alegere stilata si de efect, care te va invita la relaxare intr-un ambient placut, este mobila din lemn. Opteaza pentru piese de mobilier special concepute pentru exterior si protejeaza-le de umiditate si intemperii. De asemenea, nu uita sa decorezi scaunele si bancutele din lemn cu perne moi si paturi colorate, care sa sporeasca senzatia de confort.


3. Presara ghivece suspendate

Vei obtine un efect vizual spectaculos daca vei alege sa plasezi, din loc in loc, ghivece suspendate. Acestea isi vor gasi locul in special intr-o gradina inchisa (de tipul unei sere) de pe acoperis, unde ghivecele sa fie protejate de frig si vant. Daca vrei sa obtii un efect si mai spectaculos, in interiorul ghivecelor ai putea insera plante aromatice care sa iti parfumeze intreaga gradina.


4. Profita la maximum de pereti

Intr-un spatiu restrans , precum o gradina amenajata pe acoperis, este important sa profiti la maxim de limitele existente. Spre exemplu, daca ai un perete denivelat, l-ai putea infrumuseta si pune, asadar, in evidenta, vopsindu-l in functie de denivelarile existente.


5. Opteaza pentru plantele potrivite

O gradina pe acoperis nu si-ar merita numele in absenta plantelor. Data fiind amplasarea sa, este esential, insa, sa alegi plantele potrivite. Mai precis, alege specii rezistente la temperaturi mai scazute si la vant, care au un aspect deosebit pe durata intregului an si care nu necesita ingrijiri permanente.

Iata cateva tipuri de plante asupra carora te-ai putea opri:

- plantele cu frunze sub forma de ace (brad, pin) sau cu unele foarte mici (escallonia);

- plante cu frunze acoperit de peri moi, in asa fel incat sa capete o culoare gri ( levantica si santolina);

- calinul vesnic verde (Viburnum tinus) si ienuparul pot fi alegeri inspirate, care ofera protectie impotriva vanturilor.

Sursa foto: inhabitat.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului