Amenajarea gradinii

#design exterior #iluminare gradina #design gradina #amenajare gradina

Iluminarea gradinii! Cum sa alegi luminile potrivite

Luminile de gradina te ajuta atat sa creezi o atmosfera placuta pentru serile de vara in care iti petreci timpul afara, dar sa si pui in evidenta aumite portiuni din gradina, sa atragi atentia asupra unor plante sau flori deosebite si sa “ascunzi” locurile mai putin aranjate din gradina ori anumite obiecte si ustensile de gradinarit.

Secretul iluminarii gradinii corespunzator este sa nu exagerezi cu prea multe lumini, cu multe modele sau tipuri de lumina. Alege-le pe cele care se potrivesc cel mai bine si plaseaza-le doar in locurile potrivite.

Delimiteaza zonele din gradina cu lumini

Foloseste lumini pentru a delimita anumite portiuni din gradina. De exemplu, caile de acces, aleea principala, zonele secundare, elementele decorative si plantele speciale au nevoie cel mai mult de lumini, dar pentru fiecare va trebui sa alegi modelul care se potriveste, pentru cele mai bune rezultate.

Foloseste spoturi pentru a evidentia anumite elemente

O alta idee pentru a ilumina gradina, este sa pui un spot la baza unui zid vechi de caramida sau de piatra si vei vedea cat de multa lumina se va raspandi pe zidul de alaturi. Poti sa mai recurgi la un truc similar cu luminile de perete fixate aproximativ la nivelul umerilor pentru a accentua un spatiu contemporan si pentru a oferi lumina dintr-o parte in cealalta a gradinii, atunci cand este intuneric afara.

Decor dramatic cu un reflector

Un perete simplu se poata transforma intr-un panou in are liber prin pozitionarea unui reflector langa un element architectural sau langa o planta ornamentala spectaculoasa. Atunci cand bate vantul si siluetele plantelor se vor lovi de perete, vei avea parte de un film alb-negru cu totul special, chiar la tine in gradina.

Lampioane pentru atmosfera

Lampioanele pentru gradina sunt extrem de populare acum si sunt nelipsite dintr-o gradina in care iti doresti un decor de poveste. Le poti prinde deasupra usilor, in jurul mesei sau le poti atarna in copacii din gradina.

Lumini in exterior ca in interior

O alta optiune de a ilumina gradina este sa folosesti corpuri de iluminat in exterior, asemanatoare cu cele din casa. Poti pune un corp de iluminat elegant deasupra mesei si vei reusi sa faci un mix perfect intre atmosfera exterioara si cea din interior. Langa sezlongurile din gradina poti amplasa un lampadar pentru exterior.

Lampi solare prietenoase cu mediul

Lampile solare sunt prietenoase cu mediul si nu necesita instalare. Acestea sunt ideale pentru a amenaja o gradina cu lumina suficienta si ecologica. Lampile solare ofera versatilitate si sunt o modalitate ieftina de a ilumina in exterior.

Lumanari, felinare si lampioane pentru momente speciale

Vara, poti sa incerci si alte moduri de iluminare a gradinii, fie pentru o petrecere sau pentru o masa festiva afara. Atarna ghirlande de lumina in copaci sau prinde-le dintr-un copac in altul. Atunci cand improvizezi, rezultatul poate fi de cele mai multe ori spectaculos. Pune pe masa lumanari in borcane pe care le poti picta asa cum doresti sau in recipiente de sticla speciale.

Surse foto: realhomes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina