Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #sol nisipos #sol gradina #imbunatatire sol

Imbunatatirea solului nisipos

Solul nisipos este o adevarata pacoste in gradina. Nu retine apa si, adesea, este sarac si in substante nutritive, doua caracteristici care influenteaza negativ dezvoltarea plantelor. Din fericire, insa, exista o serie de solutii la care poti apela pentru a-l ameliora. Descopera, in continuare, cum poti imbunatati solul nisipos!

1. Adauga materie organica

Una dintre primele metode pe care le poti pune in aplicare pentru a imbunatati calitatea solului nisipos este adaugarea de materie organica. Materia organica ia forma compostului, a gunoiul de grajd, a ierbii cosite, frunzelor etc. si actioneaza precum un burete, ce retine umiditatea si substantele nutritive in interiorul solului nisipos.

Pentru ca aplicarea materiei organice sa fie eficienta, va fi necesar sa adaugi un strat de circa 10-15 cm si sa il amesteci temeinic pana la o adancime de aproximativ 15-20 cm. Important este ca solul nisipos sa se amestece cat mai bine cu materia organica, pentru ca aceasta din urma sa poata actiona in mod corespunzator.

2. Adauga pamant fertil

Pentru a imbunatati si mai mult capacitatea solului nisipos de a retine apa si substantele nutritive, adauga, pe langa materie organica, si un strat de circa 10 cm de pamant fertil. Este esential ca pamantul folosit sa fie de cea mai buna calitate; cu alte cuvinte, asigura-te ca acesta contine cantitati optime de nisip, argila si humus.

Spre exemplu, un pamant de acest tip, prea bogat in argila, va da rezultate dezastruoase in combinatie cu nisipul deja existent in solul gradinii. Cum iti dai seama ca este un pamant fertil de buna calitate? Ia un pumn de pamant si testeaza-i textura: daca se sfarama cu usurinta atunci cand este uscat si formeaza o minge compacta cand este umed, cel mai probabil ai facut o alegere buna.

3. Repeta procesul

La circa trei saptamani de la inserarea materiei organice si a pamantului feritil in solul nisipos, repeta procesul intocmai ca prima data. Dupa alte trei saptamani, repeta aceeasi procedura. In acest moment, solul gradinii ar trebui sa fie deja pregatit sa gazduiasca plantele tale preferate.

4. Sfaturi finale

In cele din urma, iata cateva sfaturi finale, utile in procesul de imbunatatire a solului nisipos:

  • Pentru a avea parte de rezultatele scontate, retine faptul ca procesul de imbunatatire a solului nisipos ar trebui sa fie demarat cu cateva luni inainte de perioada de plantare.
  • La finalul procesului de imbunatatire, nu ar strica sa verifici pH-ului solului obtinut. In acest fel, vei descoperi daca este cazul sa ii ajustezi alcalinitatea, respectiv, aciditatea pentru a se plia pe nevoile plantelor pe care intentionezi sa le cultivi.
  • Pentru a adauga materia organica si pamantul fertil in sol, ideal ar fi sa folosesti o cazma. Insa, daca vrei sa scutesti timp si efort fizic, poti utiliza la fel de bine si un motocultor.
  • Nu in ultimul rand, acorda o atentie sporita nivelului de sare din sol: compostul si gunoiul de grajd au tendinta sa contina o cantitate prea mare de sare ce poate pune in pericol dezvoltarea corespunzatoare a plantelor. Pentru a evita acumularea de sare in exces, poti folosi compost 100% vegetal sau turba sphagnum.


Foto: sciencephoto.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare