Amenajarea gradinii

#ingrijire pomi #gradina #pomi fructiferi

Ingrijirea pomilor fructiferi. Tratamente de primavara pentru un sezon cu rod bogat

Orice casa la curte are cel putin un pom fructifer in proximitate, in functie de de spatiul disponibil. Unii au pe langa casa un corcodus, altii ciresi sau visini, gutui sau piersici, meri sau caisi. Indiferent de cat de mare este livada, pomii au nevoie de tratamente si toaletare anuala pentru a fi sanatosi si a ne oferi roade.

Stropirea si toaletarea pomilor fructiferi

Dupa jumatatea lunii martie, pana ca pomii sa infloreasca, este indicat sa incepeti stropirea cu o solutie sulfo-calcica, al carei rol este sa ii fereasca de fainare. La doua saptamani dua prima stropire urmeaza "rapelul", de aceasta data cu o solutie pe baza de cupru care ii va proteja de alte boli, pentru a manca fructe sanatoase si viguroase.

Atentie la piersici! Pe frunzele acestora trebuie pulverizata o solutie speciala pentru a preveni boala ondularii frunzei. Florile piersicilor, ale caisilor si nectarinilor pot fi protejate cu o patura horticola, daca dimensiunea coroanei va permite; temperaturile pot scadea inca destul de mult, mai ales in timpul noptilor, iar florile acestor pomi sunt extrem de sensibile la frig.

Tot in primavara, chiar si in perioada de inflorire, pomii fructiferi se toaleteaza pentru indepartarea crengilor si a lastarilor neroditori, care nu fac altceva decat sa "manance" din seva ce ar putea fi folosita pentru fructe. Taierea lastarilor, chiar si a unora care au flori, nu este un rau facut pomilor fructiferi, ci o modalitate de a stimula rodirea abundenta; de asemenea, trebuie taiati lastarii care au rodit cu un an inainte si care au crescut peste suportul de sustinere.

Pomii fructiferi pot fi ajutati prin adaugarea la radacina a unui strat de compost. Sapati pamantul in jurul trunchiului si apoi imprastiati un strat nici prea gros, nici prea subtire de compost, menit sa le ofere hrana necesara pentru vara ce vine.

Ce pomi fructiferi puteti planta in gradina primavara

Desi majoritatea pomilor fructiferi au inflorit sau se pregatesc sa infloreasca, puteti primeni in continuare livada. Plantati cu incredere meri, ciresi, peri  si alti pomi fructiferi, cu conditia sa ii amplasati intr-un loc insorit.

Plantarea pomilor fructiferi se poate face pana la sfarsitul lunii aprilie, insa in unele cazuri nu este tocmai recomandata.

Nu plantati puieti care deja au inmugurit, pentru ca exista riscul ca acestia sa nu se prinda.

Cand plantati un pom fructifer aveti grija ca punctul de altoire sa ramana deasupra solului sau la acelasi nivel cu acesta; de asemenea, punctul de altoire este bine sa fie orientat spre nord.

In momentul plantarii, radacinile nu trebuie sa fie indoite in groapa, ci rasfirate; daca ele sunt prea inghesuite, groapa trebuie extinsa cat este necesar.

Varuirea pomilor fructiferi nu are doar un rol estetic

Stiti deja ca trunchiul pomilor se vopseste cu var primavara si poate credeti ca se face doar din considerente estetice. Ei bine, indiferent de varsta lor, pomii curatati si stropiti se varuiesc in primul rand pentru ca astfel vor fi tinuti la distanta daunatorii, dar se previne si formarea de muschi sau licheni pe scoarta.

Concret, solutia de var protejeaza scoarta pomilor de actiunea daunatorilor, intrucat ea distruge larvele si ouale de insecte, precum si parazitii aflati in crapaturile scoartei. Eventual, inainte de varuirea scoartei, aceasta poate fi curatata cu o perie de sarma, dar nu foarte aspra, pentru a nu o rani.

Ideala pentru varuirea pomilor este o bidinea cu peri moi, care vor patrunde in toate crapaturile. Puteti prepara solutia adaugand 2-3 kilograme de var stins in 10 litri de apa. Unii pomicultori recomanda ca in solutie sa fie adaugat si 1 kg de argila, putin balegar, de preferat de cal, si 100 de grame de sare grunjoasa.

Varul se aplica incepand din partea superioara, imediat de sub primele ramuri care formeaza coroana, coborand spre baza tulpinii. Important este sa faci lucrarea intr-o zi insorita, pentru ca o ploaie cazuta prea curand dupa varuire sa spele solutia de pe scoarta.

Foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului