Amenajarea gradinii

#gradinarit #gradina #lucrari gradina # lucrari de toamna gradina

Lucrari de toamna in gradina in octombrie

In octombrie continua sa strangi frunzele cazute, imbunatateste solul din gradina si planteaza cativa copaci sau arbusti. Afla care sunt lucrarile in gradina specifice lunii octombrie.

1. Du in casa plantele

Plantele care nu rezista la temperaturi scazute pot fi duse in casa sau in sera in octombrie. Odata cu mijlocul toamnei, temperaturile de afara sunt din ce in ce mai mici. Plantele care sunt aduse in casa ar trebui aclimatizate treptat.

2. Fa un compost nou

Foloseste frunzele de toamna si resturile vegetale adunate pentru a pregati un compost nou. Vei avea nevoie de acesta mai tarziu.

3. Planteaza copaci noi

La mijlocul toamnei se pot planta noi copaci si arbusti. Este bine sa sapi o groapa de trei ori mai mare decat radacina plantei alese pentru plantare. Copacul se aseaza apoi in groapa sapata si se acopera radacina in asa fel incat aceasta sa fie usor mai sus decat nivelul solului. Pentru plantare, foloseste pe fundul gropii, dar si in straturile depuse, pamant de calitate, cu fertilizatori. Ai grija ca atunci cand pui inapoi pamantul sa nu ramana bule de aer.

4. Planteaza usturoi

Daca nu ai plantat inca usturoi, o poti face pana la sfarsitul lui noiembrie. Toamna este perioada ideala sa plantezi usturoi. In pamantul rece de afara, cateii de usturoi germineaza si isi fixeaza radacinile. Dupa primul inghet, este bine sa pui un strat de mulci. Usturoiul se dezvolta bine intr-un sol umed, cu multa materie organica.

5. Alte plante de pus in gradina in octombrie

In octombrie mai poti planta coacaze, bulbi de flori pentru primavara si ierburi aromatice. Oregano, patrunjel, busuioc, cimbru sunt cateva plante pe care le poti pune in gradina in aceasta perioada.

Este bine sa plantezi bulbii cat mai devreme, pentru ca pamantul sa nu fie inca inghetat. In acest fel, plantele prind radacini inainte de primul ger. Lalelele, de exemplu, se pot planta in gradina pana cel tarziu la sfarsitul lui noiembrie.

Tot in octombrie se planteaza plante vesnic verzi. Acestea se dezvolta cel mai bine in locurile ferite de vanturi puternice.

6. Colecteaza semintele

In octombrie pot fi stranse semintele pentru viitoarele culturi. Alege semintele de la cele mai bune plante, indiferent ca sunt flori, fructe, legume etc. Factorii care trebuie luati in consideratie in colectarea semintelor de la plante sunt aroma, productivitatea, rezistenta la boli, vigurozitatea. Strange semintele care s-au uscat pe planta, cum este cazul la flori sau broccoli.

La plantele ale caror seminte se scutura de pe caladii, pune in jurul acestora din urma pungute. Cand semintele se vor scutura, acestea vor fi colectate in saculeti.

7. Recolteaza legumele

In octombrie este un moment bun sa te bucuri de recolta ta de toamna. Acum poti culege din gradina rosiile coapte, conopida, prazul, sfecla rosie, morcovii, varza, dovleceii etc.

8. Curata adapatoarele pasarilor

La mijlocul toamnei, adapatoarele si sursele de apa sunt pline de resturi vegetale. Daca ai locuri special amenajate pentru pasari, curata adapatoarele, precum si recipientele pentru hrana.

Foto: vegetablegardener.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului