Amenajarea gradinii

#gradina ianuarie #gradina de fructe #lucrari ianuarie

Lucrari in luna ianuarie pentru gradina de fructe

Desi luna ianuarie este una mai linistita in privinta lucrarilor din gradina de fructe, pasionatii au in agenda cateva sarcini pe care sa le indeplineasca pana la sosirea primaverii. Indepartea ramurilor uscate, verificarea bolilor si daunatorilor sunt doar cateva dintre lucrarile de ianuarie care vor asigura in noul sezon o gradina imbelsugata si sanatoasa!


Ce poti face in ianuarie in gradina de fructe

Principala indeletnicire in luna ianuarie in gradina de fructe este tunderea pomilor fructiferi. Fructele de toamna, precum zmeura, este bine sa fie tunse tot in aceasta perioada. Acum este momentul ideal sa indepartezi toate tijele uscate de la nivelul solului. In plus, poti da o forma noua tufisurilor cu fructe.

De asemenea, tufisurile de capsuni plantate in toamna trebuie acum fixate bine in pamant pentru a rezista valului nou de frig si ninsoare.


Cum sa tunzi merii si perii in ianuarie

Chiar daca exista numeroase metode de tundere a pomilor fructiferi, merii si perii se dezvolta foarte frumos daca sunt tunsi prin metoda traditionala. Astfel, in loc sa tai mai multe ramuri mici, este bine sa tai cateva ramuri mai mari, care vor aerisi copacul si ii vor conferi un aspect mai placut.

In acest fel, copacii vor fi mai mult "curatati" decat tunsi. Trebuie sa ai grija sa indepartezi doar ramurile mari si sa nu te atingi de cele mici. Tot acum este momentul ideal sa indepartezi ramurile distruse, vatamate sau uscate.

Este indicat ca in ianuarie sa tunzi si ramurile care sunt prea joase, prea inalte sau care s-au raspandit prea mult dintr-o parte in alta a copacului. Dupa ce ai terminat cu tunderea copacilor este bine sa ii tratezi cu o solutie fungicida, care grabeste vindecarea si previne imbolnavirea pomilor fructiferi.


Cum sa tratezi ulceratia ramurilor la pomii fructiferi

Ulceratia pomilor fructiferi are forma unor rani zimtate si crapate la nivelul ramurilor, acolo unde marginile s-au umflat. Daca boala se raspandeste de-a lungul intregii crengi, aceasta trebuie taiata cat mai rapid si apoi arsa.

Daca boala a ramas doar la nivelul scoartei, este bine sa fie indepartata cu un cutit, pana cand se ajunge la partea sanatoasa din ramura. Apoi, locul trebuie tratat cu o solutie fungicida.


Cum fixezi plantele cu araci in luna ianuarie

O alta sarcina pe care o poti realiza in luna ianuarie in gradina cu fructe este sa fixezi plantele cu araci si, daca este necesar, sa ii inlocuiesti pe cei afectati. Daca un copac este suficient de mare sa supravietuiasca peste iarna, atunci nu mai este necesar sa il fixezi cu ajutorul unui arac.

Daca totusi alegi sa ii fixezi, ai grija sa nu ii strangi prea tare pentru a le impiedica cresterea. In plus, daca un arac se freaca de copac, trebuie sa il inlocuiesti cu unul pe care il fixezi la o distanta acceptabila, astfel incat sa nu afecteze pomul.


Cum controlezi daunatorii in luna ianuarie

La inceputul iernii, este foarte important sa vopsesti trunchiurile copacilor cu benzi de grasime, pentru a preveni urcarea insectelor femele care isi vor depune ouale. In luna ianuarie, trebuie sa verifici aceste benzi si sa te asiguri ca frunzele moarte sau alte materiale nu au ramas lipite de ele, ceea ce poate forma punti de acces pentru daunatori.

De asemenea, este indicat sa aduni toate frunzele cazute din jurul copacilor, care pot adaposti daunatori si boli.

Sursa foto: countryfile.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare