Amenajarea gradinii

#pasari #gradina #melci #protejare gradina #insecte benefice

Masuri de protectie ecologice pentru gradina ta

Pesticidele si alte masuri artificiale cu care omul modern a inceput sa intervina in protejarea culturilor incep sa fie tot mai putin apreciate de catre horticultori. Tendinta de reveni la metodele de protectie naturale impotriva daunatorilor din gradina este tot mai pregnanta, din nevoia obtinerii unor roade sanatoase si biologice.

Intrucat este firesc sa iti doresti si tu in gradina legume, fructe si ierburi aromatice fara contaminare chimica, pune in aplicare urmatoarele masuri de protectie ecologice si bucura-te de culturi bio 100%!


1. Monteaza casute pentru pasari

Pasarile se hranesc cu gandacei, melci, limacsi, larve, omizi etc, adica acei daunatori de temut pentru frunzele si florile plantelor din gradina. Iata de ce este recomandat sa montezi casute pentru pasarele si sa le pui hrana in ele, astfel incat sa fie tentate sa te viziteze cat mai des si sa devoreze insectele daunatoare.


2. "Gazduieste" insectele benefice in gradina

Gargaritele, libelulele, albinele, gandacul asasin, viespea sau albina sunt insecte benefice pentru gradina ta, deoarece participa la procesul de polenizare si se hranesc cu alte insecte daunatoare, precum gandacii de Colorado, afidele, acarienii, gandacul castravetelui, fluturii verzei, ouale de lacuste etc.

Asadar, planteaza flori intens colorate, precum floarea soarelui si galbenelele, care sa atraga insectele benefice si sa le ofere un mediu propice sa isi depuna ouale.


3. Cultiva plante-companion

Plantele companion sunt acele specii care, crescand alaturi de alte plante, le ofera protectie si participa la imbunatatirea calitatii solului. De pilda, galbenelele alunga insectele zburatoare daunatoare si parazitii pamantului din preajma culturilor.


4. Declara razboi melcilor

Melcii pot fi reali sabotori ai plantelor tale, de aceea este foarte important sa ii tii cat mai departe de gradina. In cazul ghivecelor, de pilda, ii poti impiedica sa ajunga la "comorile" tale verzi prin atasarea unor bucati de cupru de jur imprejurul vaselor sau de a aplica vaselina pe toata suprafata acestora.


5. Pune capcane in gradina

Intinde cate o capcana daunatorilor din gradina: asaza in iarba vase menajere pline cu bere sau lapte amestecate cu iaurt, pentru vietuitoarele taratoare (vor fi atrase de lichidul special, in care vor muri atunci cand se scufunda in el). Benzile lipicioase sunt foarte eficiente pentru insectele zburatoare, iar cojile de citrice (lamaie, grapefruit) imprastiate langa plante tin la distanta "musafirii" nepoftiti.

Sursa foto: sndimg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului