Amenajarea gradinii

#plantare gazon #gazon #ingrijire gazon #peluza gazon

Peluza cu gazon: Cum sa o cultivi in zonele umbroase

De la inceputul primaverii si pana la sosirea sezonului rece, ingrijirea peluzei cu gazon este foarte importanta. Chiar daca dispui de o curte si o gradina umbroase, afla ca poti cultiva cu succes iarba verde si sanatoasa. Descopera, in continuare, ponturi utile pentru o peluza cu gazon reusit intr-un spatiu umbros!

In pofida solutiilor miraculoase promovate de mass media, gazonul dintr-o zona umbroasa nu va avea acelasi aspect deosebit, perfect egal ca acoperire si colorit, ca intr-un spatiu bine luminat. Cu toate acestea, este important sa stii ca exista anumite masuri pe care le poti lua astfel incat peluza cu gazon dintr-o zona umbroasa a curtii ori gradinii sa se apropie cat mai mult de perfectiune.

1 Gaseste inlocuitori pentru iarba

Cum gazonul nu ar sanse sa fie spectaculos intr-o zona in care copacii umbresc consistent pamantul, ai la dispozitie cel putin doua solutii pentru a remedia problema: fie ajustezi coroana copacilor, prin taieri masive, fie inlocuiesti iarba cu alte plante care pot acoperi cu succes peluza.

In cea de-a doua situatie, poti opta, in locul ierbii, pentru plante care iti vor acoperi peluza, precum iedera, vinetica, Liriope muscari sau Pachysandra terminalis care vor forma un covor atat estetic, cat si placut la atingere. Toate aceste plante tolereaza penumbra, atat timp cat beneficiaza de cel putin 4 ore de soare pe zi.

2 Cum sa cultivi gazonul intr-o zona umbroasa

Alegerea unor ierburi care sa tolereze penumbra si umbra este esentiala pentru ca tu sa te poti bucura de un gazon cat mai reusit. Speciile de ierburi Festuca (precum paiusul rosu sau iarba albastra) reprezinta optiuni inspirate pentru o peluza umbroasa.

Amplasate in umbra sau penumbra, aceste ierburi nu ar trebui taiate foarte scurt: ideal, plantele Festuca ar trebui sa aiba o inaltime de circa 7-8 cm. In acest fel, promovezi procesul de fotosinteza, care ofera energie suplimentara plantelor. Odata ajustata dimensiunea ierburilor, indeparteaza resturile pentru a permite unei cantitati cat mai mari de lumina sa ajunga la baza plantelor.

Un alt aspect de care ar trebui sa tii cont este fertilizarea gazonului. Ingrasamantul aplicat plantelor cultivate in umbra si penumbra ar trebui sa reprezinte jumatate din cantitatea folosita pentru a le hrani pe cele aflate in zone bine luminate ale gradinii.

Este, de asemenea, important sa ajustezi si cantitatea de apa pe care o oferi ierburilor unei peluze umbroase. Este esential sa eviti excesul de umiditate, intrucat umbra nu permite un proces de evaporare rapid, iar umezeala permanenta poate determina aparitia unor boli. In consecinta, uda gazonul umbros doar atunci cand este absolut necesar si asigura-te ca apa patrunde bine in interiorul solului.

Nu in ultimul rand, o peluza aflata intr-o zona umbroasa a gradinii va avea de castigat daca, in fiecare toamna, vei sadi noi seminte de ierburi iubitoare de umbra si penumbra. In acest fel, vei putea completa eventualele goluri aparute in peluza, cat si preveni aparitia unora noi.

Sursa foto: zoysiagrassseednow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare