Amenajarea gradinii

#gradina japoneza #plante de gradina #amenajare gradina

Plante pentru o gradina japoneza

O gradina japoneza este un exemplu de meticulozitate si frumusete obtinuta intocmai datorita atentiei sporite pentru detaliu. Daca planuiesti sa iti amenajezi si tu gradina in stil japonez, vei avea nevoie de o serie de plante specifice. Iata-le pe cele mai frumoase!

In general, indiferent de tipul de gradina japoneza pentru care optezi, aceasta va include in perimetrul sau plante vesnic verzi, intrucat simbolizeaza nemurirea. De asemenea, numarul plantelor intr-o gradina japoneza nu este mare, acestea avand tendinta de a fi amplasate strategic in zone cheie ale spatiului. De altfel, numarul redus de plante le permite acestora sa se concentreze in puncte focale in interiorul gradinii.
 

Copaci vesnic verzi in gradina japoneza

Incepe prin a te orienta asupra copacilor pe care iti doresti sa ii plasezi in gradina japoneza. Iata cateva exemple de arbori vesnic verzi intalniti adesea in gradinile asiatice:

  • Cedrul. Este unul dintre copacii reprezentativi pentru o gradina japoneza, ce poate atinge o inaltime de circa 40 m. Poti opta, insa, si pentru specii pitice, precum Cedrus deodara, care nu depasesc inaltimea de 1-3 m. Este un conifer rezistent, care iubeste lumina.
  • Pinul negru japonez. Acest copac poate deveni cu usurinta punctul focal al gradinii. Este recomandata amplasarea sa in apropierea unui iaz, intrucat crengile sale, aplecate peste apa, vor crea un efect spectaculos. Poate fi taiat, pentru a capata aspectul unui bonsai.


Copaci cu frunze cazatoare in gradina japoneza

Copacii cu frunze cazatoare nu trebuie nici ei sa lipseasca dintr-o gradina japoneza. Iata-i pe cei asupra carora te-ai putea opri si tu:
 

  • Artarul japonez rosu. Este spectaculos datorita frunzelor sale rosiatice, dar si a formei crengilor sale. Dupa caderea frunzelor, scoarta verzuie a artarului ofera, la randul sau, o priveliste incredibila.
  • Arborele pagodelor. Ginkgo biloba este un copac cu aspect deosebit, oferit de frunzele care capata o culoare galben-aurie la sosirea toamnei. Frunzele sale sunt folosite in scop terapeutic.


Flori in gradina japoneza


Gradinile japoneze includ diferite specii de flori, cu un colorit si forme diverse, in asa fel incat spatiul pe care il acopera sa fie cat mai variat. Iata cateva exemple:
 

  • Azaleea. Aceasta planta cu flori frumoase are frunze permanent verzi si, in plus, este rezistenta. Te vei bucura de puzderia de flori ale azaleei la sosirea primaverii.
  • Irisul japonez. Intocmai ca restul variantelor de iris, si cel japonez produce flori spectaculose, cu un colorit divers. Iris ensata, una dintre variantele irisului japonez, este cea mai cultivata in gradinile asiatice.


Plante tip gazon in gradina japoneza

Nu in ultimul rand, in gradina japoneza trebuie sa isi faca loc si plantele tip gazon. Iata cateva idei:
 

  • Ardisia japonica. Planta este, de fapt, un arbust cu frunze permanet verzi, a carui inaltime nu depaseste 20-40 cm. Ii poti ajusta, insa, dimensiunile, in asa fel incat sa il cultivi ca planta tip gazon.
  • Lacrimi de inger. Soleirolia soleirolii este o alta planta cu frunze vesnic verzi, taratoare, de dimensiuni foarte reduse. Frunzele sale sunt verde inchis. Planta lacrimi de inger prefera amplasarea in zone umbroase.


Foto: constructionowl.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului