Amenajarea gradinii

#plop #copaci #amenajarea gradinii #ingrijire plop

Plopul, un copac rezistent pentru gradina ta

Plopul este un arbore foios rezistent, nepretentios, cu crestere rapida, perfect pentru a fi folosit ca arbore de aliniament in gradini si pe terenurile virane.


Plopul: aspect

Plopul este un gen de arbori foiosi, cu inaltimi care ajung pana la 40-50 metri si o circumferinta de pana la 2.5 metri. Copacul atinge dimensiunile maxime intr-o perioada intre 20 si 50 de ani.

Printre cele mai cunoscute specii de plopi sunt Populus alba (plopul argintiu), Populus tremula (plopul tremurator) si Populus nigra (plopul negru). Plopul este reprezentat de aproximativ 35 de specii din familia Salicaceae, din care face parte si salcia. Cele mai multe dintre speciile de plop provin din Emisfera Nordica.

Plopul este un copac cu forma verticala, cu ramuri care cresc de la baza trunchiului. La unele specii, ramurile urca aproape paralel cu acesta. Arborele foios are frunze rotunjite, verzi vara.

Toamna, frunzisul capata nuante galbene, ruginii si portocalii, in functie de specie. Dupa ce ingalbenesc, frunzele cad, lasand sa se vada ramurile golase care dau plantei aspectul de lumanare. Frunzele tinere au nuante argintii, fiind deosebit de atractive in soare. In cazul plopului tremurator, frunzisul aspectuos este unul dintre principalele atribute ale copacului.


Cum se ingrijeste plopul

Copacul trebuie plantat intr-un loc insorit sau semiinsorit. Planta se adapteaza la diverse tipuri de sol si poate sa creasca atat intr-un loc adapostit, cat si intr-un loc expus, indiferent de orientarea spre punctele cardinale. Plopii se dezvolta cel mai bine in gradinile cu soluri umede, bogate in humus. Copacul creste bine intr-un sol drenat corespunzator.

Copacul are nevoie de o toaletare pentru a creste armonios. Pentru a incuraja cresterea ramurilor, se rup coditele plantelor tinere.

Pentru ca lumina naturala sa patrunda mai mult in interiorul coroanei, este nevoie de inlaturarea integrala a unor ramuri. In acest fel, planta are mai multa lumina si este mai bine oxigenata. Primele ramuri care se indeparteaza integral sunt cele uscate sau atacate de daunatori. In unele cazuri, arborele este atacat de gandacii de copac si de omizi.

Pentru a improspata planta, se inlatura atat ramuri de la interior, cat si de la exterior, in asa fel incat acestea sa nu depaseasca o treime din coroana.


Avantajele plopului in gradina

Plopul este un copac perfect pentru zonele de margine si pentru ecranul de verdeata in sezonul cald. In anotimpul rece, plopul contribuie la designul gradinii pe verticala. Desi ramurile raman fara frunze iarna, in aceasta perioada se observa mai mult ca oricand forma dreapta, verticala a plopului.

Plopul este apreciat pentru faptul ca este o planta rezistenta, nepretentioasa, cu crestere rapida. Chiar si atunci cand ramurile sunt rupte de vant sau taiate, copacul isi revine, tulpina continuand sa creasca. Cel mai adesea, plopul este folosit ca arbore de aliniament.

Copacul este foarte rezistent in condiitii neprielnice de mediu, cu poluare, ger, furtuni etc.

Sursa foto: altervista.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului