Amenajarea gradinii

# pregatiri iarna #amenajare gradina #gradina #iarna

Pregatirea curtii pentru iarna - 3 sfaturi utile

Pregatirea curtii pentru iarna incepe, exact ca-n proverbe, de vara! Ca sa treaca cu bine peste diferenta de temperaturi, inghet si intemperii, terenul, plantele, terasa si mobilierul trebuie protejate. Te vei bucura cu siguranta pana toamna tarziu de ultimele zile cu temperaturi pozitive, insa in tot acest timp trebuie sa te gandesti cum vor supravietui toate pana la urmatoarea primavara. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci cu bine peste vitregiile iernii.

Caile de acces

Caile de acces neamenajate sau amenajate necorespunzator sunt un cosmar atunci cand vremea se strica. Gandeste-te ca dupa ploile de toamna urmeaza zapada, inghet si mult noroi. Daca aleile de pamant sunt o placere vara, cand totul este uscat, nu acelasi lucru poti spune in sezonul ploios. Betonul turnat are o rezistenta mai buna la ploi, cu conditia sa fie de calitate, sa aiba inclinatie si sistem de scurgere si drenaj in sol, insa este sensibil la diferentele mari de temperatura. Astfel, in fiecare primavara pot aparea fisuri si crapaturi. In plus, sarea si materialul antiderapant pe care le aplici pentru a preveni alunecarea pietonala si derapajul masinii distrug stratul de ciment. Solutia optima pentru caile de acces este sa instalezi un sistem de pavele rezistente la trafic, conditii de vreme si diferente mari de temperaturi.

Gazonul

Obtinerea unei paturi de gazon uniform pentru curtea ta este o realizare pe care ai obtinut-o cu mult efort. Pentru ca toata aceasta munca sa nu fie in zadar, trebuie sa pregatesti iarba pentru iarna, astfel incat odata cu venirea primaverii sa incolteasca din nou. In primul rand, acesta trebuie eliberat de frunzele care cad. Apoi, nu exista o data anume pentru ultima taiere. Aceasta se va face in momentul in care inceteaza sa creasca, indata dupa primul val de temperaturi scazute. Avand in vedere schimbarile climatice din ultimii ani, poti trece cu masina de tuns iarba prin el chiar si in noiembrie, daca este un sezon calduros. Atentie, insa, lamele trebuie fixate la minimum, lasand in urma un gazon uniform cu o inaltime de maxim 5 centimetri. In felul acesta, iarba nu va putea fi culcata la pamant de vant si solul ramane aerisit. Stratul de zapada de peste iarna va proteja firele de iarba, care in sezonul viitor vor prinde viata din nou. Imbunatatirea sanselor de supravietuire a gazonului peste iarna se obtine si prin aplicarea de fertilizant special.

Terasa

In functie de felul cum ai amenajat terasa va trebui sa iei masuri de protectie pentru iarna. Daca totul este deschis, esti expus la ploi, zapada, viscol si inghet. Varianta ideala este cu terasa inchisa si incalzita, in care mobilierul si plantele raman la locul lor, atat timp cat ai o sursa de caldura activa. Solutia de mijloc este o terasa sau un foisor cu acoperis permanent sau retractabil, iar in cazul peretilor deschisi poti aplica folie transparenta sau rulouri speciale pentru iarna. Acestea sunt rezistente la vant si intemperii, permit accesul luminii care produce caldura naturala si iti ofera un spatiu util indiferent de vreme. In ceea ce priveste plantele mai sensibile din ghiveci, acestea trebuie mutate in locuri cu temperaturi pozitive constante. La primavara le vei putea aseza din nou la lumina naturala si aer curat, pe terasa sau in alte locuri preferate.

De fiecare data cand incepi un proiect de amenajare a curtii este bine sa te gandesti cum va fi trecerea de la un sezon la altul. Daca tii cont de toate conditiile de temperatura si vreme, nu vei avea probleme nici vara, nici iarna. Important este ca exista solutii pentru orice tip de teren sau material, totul este sa te documentezi putin cu privire la conservarea acestora in special in sezonul rece.

Sursa foto: elis.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare