Amenajarea gradinii

#lucrari gradina #amenajarea gradini #gradina ianuarie

Prima luna din an, primele sarcini in gradina: ponturi pentru gradinarit in ianuarie

Luna ianuarie nu este tocmai cel mai bun moment pentru a lucra in gradina, dar acest lucru nu inseamna ca nu ai nicio sarcina de indeplinit in ceea ce priveste gradinaritul. Specialistii spun ca in prima luna din an este bine sa pui la punct planul viitoarei gradini. Iata cateva ponturi utile care te vor ajuta sa ai toate lucrurile pregatite atunci cand vine vremea sa faci insamantarile.


Cumpara seminte de flori si ustensile noi

Conform expertilor, in luna ianuarie trebuie faci turul magazinelor de bricolaj pentru a te pune la curent cu semintele de flori pe care le au disponibile si pentru a cumpera soiurile pe care ti le doresti in gradina anului 2013.

Tot acum este un moment propice pentru achizitionarea de noi ustensile si accesorii pentru gradinarit, mai ales ca in aceasta perioada sunt mai ieftine decat in plin sezon.


Testeaza semintele de flori si legume

Daca obisnuiesti sa folosesti seminte de la florile si legumele din anii trecuti, este recomandat sa le verifici si sa le testezi pentru a vedea daca mai sunt viabile. Acest procedeu te scuteste sa investesti timp suplimentar in gradina si evenutual sa cheltuiesti bani pe fertilizatori si apa.

Pentru a testa semintele si a vedea daca mai sunt viabile, asaza o mostra de sol din gradina intr-un ghiveci. Seamana cateva seminte si uda solul. Daca semintele sunt sanatoase si de calitate, vor germina si vor da nastere unor plante noi in cateva zile (7-14). Daca semintele nu mai sunt viabile, germinarea nu va avea loc, ceea ce inseamna ca ai nevoie de seminte noi.


Planifica amenajarea gradinii

In luna ianuarie, cand te relaxezi cu o cana de ciocolata calda langa semineu, ia o agenda pe care o ai prin casa si pe care nu o folosesti. Transforma agenda intr-un jurnal de gradinarit, in care notezi tot ceea ce ai de gand sa faci in gradina in lunile urmatoare.

Planifica-ti spatiul din gradina, astfel incat sa ai loc pentru straturile cu legume si pentru "covoarele" de flori. Calculeaza-ti spatiul in asa fel incat sa nu iti ramana locuri goale.


Stopeste pomii fructiferi, curata arbustii

In ciuda frigului specific lunii ianuarie, acum este momentul sa stropesti pomii fructiferi, pentru a-i proteja impotriva bolilor si a daunatorilor.

Daca ai arbusti in gradina, curata-i de crengile uscate, rupte sau bolnave. Atfel, la primavara vor inflori frumos si vor da rod bun mai tarziu.


Intoarce pamantul

Daca luna ianuarie nu este atat de geroasa pe cat spune traditia, iar statul de zapada iti permite sa lucrezi in gradina, poti intoarce pamantul. In acest fel, insectele si larvele daunatoare care salasluiesc la caldura, in sol, vor face cunostinta cu frigul taios de la suprafata. Expuse la frig, multe dintre ele vor muri.


Forteaza bulbii de zambila

In luna ianuarie, poti incepe sa fortezi bulbii de zambila, de narcisa alba sau de crin pentru a-i determina sa infloreasca mai repede primavara. Umple un vas cu apa (preferabil apa de ploaie). Introdu in apa o bucata de carbune de lemn natural si asaza un bulb cu partea alungita in afara. In cateva zile, din bulb se vor forma mici radacini.


Planteaza in rasadnita legume de primavara

Legumele de primavara, cum sunt ridichile, salata verde, ceapa si usturoiul verde pot fi semanate in rasadnite. Pana cand se mai incalzeste vremea, au timp sa germineze si sa creasca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului