1. Alege un anumit tip de culturi
Inainte de a te apuca de plantarea primei tale gradini, gandeste-te bine ce vrei si ce plante poti creste in zona in care locuiesti. O gradina de legume? Una de plante sau flori? De asemenea, gandeste-te si la soiurile de flori: perene, anuale sau amestecate? Orice ai alege insa, incepe procesul de cultivare in pasi mici, pentru a nu avea o mare dezamagire in momentul in care unele plante se vor ofili, deoarece nu se pot adapta mediului.
2. Alege locul cu grija
Aproape toate legumele si florile au nevoie de aproximativ sase ore pe zi de soare. Asadar, inainte de a cultiva gradina, analizeaza cu atentie locul in care urmeaza sa plantezi florile. Urmareste modul in care se misca soarele. Nu dispera insa nici daca locul nu este in totalitate acoperit de razele soarelui. Poti gasi numeroase soiuri de plante care se pot adapta la orice tip de mediu.
De asemenea, asaza gradina intr-un loc in care o poti admira oricand din fereastra. Tine cont, atunci cand alegi locul gradinii, si de pozitia surselor de apa.
3. Pregateste pamantul
Inainte de a cultiva plantele, curata pamantul de buruieni sau alti daunatori si sapa-l. Pentru a avea rezultate rapide, asaza pe pamant cateva foi de hartie si presara peste ele ingrasamant si sol vegetal. Va dura aproximativ patru luni pana cand hartia se va descompune, iar solul tau va fi mult mai fertil. De asemenea, pentru a fertiliza si mai bine solul, poti presara peste el un compost din frunze, iarba uscata sau gunoi de grajd.
4. Ai grija la plantare
Unele plante, precum panselutele ori varza nu toleareza frigul, asadar cel mai indicat ar fi sa le cultivi toamna sau iarna tarziu. Rosiile si florile anuale sunt foarte sensibile la frig, asa ca nu le planta pana nu a trecut pericolul de inghet.
Salata verde si floarea-soarelui cresc foarte usor din seminte. Asigura-te insa ca ai toate informatiile despre plantele pe care le cultivi. De exemplu la ce adancime trebuie plantate semintele, cum trebuie udate si de cata lumina au nevoie.
Sursa foto: communitycreators.woollahra.nsw.gov.au