Amenajarea gradinii

#legume decorative #amenajare gradina #gradina #legume

Provocarea anului 2019 – amenajeaza-ti gradina cu ajutorul legumelor decorative

Locuitul la casa atrage dupa sine numeroase avantaje precum acela de a avea propria gradina in care sa cultivi diverse legume si fructe, sau pe care sa o infrumusetezi cu ajutorul florilor. Ceea ce trebuie sa stii, insa, este faptul ca exista si varianta de a planta in gradina legume decorative. O alegere mai mult decat inspirata atat de punct de vedere practic, cat si estetic.

Legumele decorative constituie un decor peisagistic plin de culoare si gust. In timp ce te bucuri de faptul ca ai la dispozitie legume pe care le poti consuma, beneficiezi si de o parte estetica deosebita.

Pentru a iti oferi inspiratia necesara in decorarea gradinii, iata cateva tipuri de legume decorative pe care le poti alege.

Ceapa decorativa

Sursa foto: pixabay.com

Ceapa decorativa este caracterizata printr-o tulpina tubulara care sustine o floare al carei aspect este unul superb, in nuante variate de culori.

In ceea ce priveste plantarea, diferentele intre ceapa decorativa si cea normala nu sunt unele foarte mari. Si pentru cea dintai bulbii se planteaza in prima parte a lunii martie, intr-o zona a gradinii in care sa aiba parte de suficienta lumina solara.

Ceapa decorativa este o planta rezistenta, insa este necesar sa o uzi in mod frecvent si sa le protejezi impotriva daunatorilor sau a bolilor cu insecticide speciale care au in compozitie o cantitate mare de piretru.

Varza decorativa

Sursa foto: parkseed.com

Amenajarea gradinii cu varza decorativa o poate transforma intr-un adevarat spectacol de culoare. Forma acesteia este destul de asemanatoare cu cea a trandafirilor, iar frunzele sale au marimi, forme si culori variate. Cu frunze franjurate sau ondulate, in nuante de alb, galben, crem, albastru-verzui, violet sau rosu, varza decorativa va schimba cu totul aspectul gradinii tale.

Rasadurile de varza decorativa se planteaza in gradina incepand cu luna aprilie. Ingrijirea acesteia nu necesita o atentie prea mare. Asigura-te doar ca plantezi varza decorativa in zone insorite sau semi-umbrite si nu uita sa le uzi in mod regulat.

Tartacute

Sursa foto: ingradinaculegume.wordpress.com

Tartacutele sunt cunoscute si sub denumirea de dovlecei ornamentali, fiind o alegere potrivita pentru a decora gradina sau terasa casei.

Fructele tartacutelor au dimensiuni reduse si sunt caracterizate de forme si culori variate, precum galben, verde, portocaliu si rosu, presarate cu pete la fel de colorate.

Tartacutele se planteaza la fel ca dovleacul clasic, fie prin rasaduri, fie prin seminte, in functie de regiune si tipul pamantului. Acestea trebuie asezate in zone cu mult soare si udate constant, folosind cantitati reduse de apa.

Ardei iuti

Sursa foto: pixabay.com

Ardeii iuti pot avea atat rol comestibil, cat si decorativ datorita formelor si culorilor superbe in care se gasesc.

Pe piata exista diverse tipuri de ardei iuti decorativi, printre care ardeii pitici, ardeii in forma de flori sau cei clasici, micuti si rotunzi. Fiecare model poate fi gasit in culori diferite, de la galben, portocaliu si pana la verde, rosu sau chiar violet.

Plantarea ardeilor iuti este recomandata pentru sfarsitul lunii aprilie sau prima parte a lunii mai. Acestia pot fi plantati fie sub forma de seminte, fie sub forma de rasaduri, in zone insorite. Cu toate ca in prima luna nu au nevoie de prea multa apa, pe masura ce infloresc si apar fructele, necesarul lor de apa creste considerabil.

Sursa foto principala: Organics.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare