Amenajarea gradinii

#gazon #intretinere gazon #ingrijirea gazonului

Reguli de baza pentru ingrijirea gazonului

In aceasta perioada, gazonul din gradina ta are nevoie de ingrijire mai mult ca oricand. Din cauza temperaturilor excesiv de ridicate, ar fi bine sa iei masuri de protejare si infrumusetare a gazonului. Iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci in acest sens.

Udarea


Udarea gazonului este o cerinta esentiala in momentul in care iti doresti sa ai un spatiu verde fara cusur. Udarea periodica va mentine gazonul verde, proaspat si sanatos, asa ca nu sari peste acest pas. In functie de dimensiunea gazonului, poti opta pentru udarea cu furtunul sau cu implementarea unor instalatii automate de udare.

De regula, gazonul trebuie udat dimineata devreme sau seara, dupa apusul soarelui. In niciun caz nu trebuie sa uzi gazonul cu prea multa apa. In exces, apa nu va face decat sa provoace cresterea buruienilor. Pe de cealalta parte, prea putina apa va face ca radacinile firelor de iarba sa urce la suprafata pamantului.

Daca uzi gazonul cu ajutorul instalatiilor speciale, este suficient sa le lasi pe acestea sa functioneze 15 - 20 de minute.

In momentul in care uzi gazonul cu furtul (situatie in care jetul de apa este mai puternic), este suficient sa folosesti furtunul maxim 10 minute pentru o curte de dimensiuni medii. Important este ca apa sa intre in pamant doar putin dincolo de radacinile firelor de iarba.
 

Fertilizarea


Desi in mod normal gazonul are o dezvoltare foarte buna, din cauza conditiilor nefavorabile de mediu, acesta ar putea intampina dificultati, situatie in care are nevoie de ajutor. Cel mai bine este sa ii aplici din cand in cand o udare cu o cantitate moderata de fertilizator pe baza de nitrogen. Este recomandat ca in zonele in care iarba este in concurenta cu radacinile arborilor pentru castigarea resurselor nutritive, sa raspandesti mai mult fertilizator pentru ca ambele sa beneficieze de elementele nutritive.

Se recomanda sa aplici fertilizatorul conform indicatiilor de pe ambalajul produsului. Nu pune niciodat mai mult fertilizator, in ideea ca in acest fel gazonul va fi mai verde, mai des si mai sanatos. Nu vei face decat sa distrugi gazonul prin arderea radacinilor firelor de iarba.
 

Tunderea


De regula, se recomanda sa tunzi gazonul o data la cel mult 10 zile, de primavara pana toamna. Ai nevoie de o masina cu lame ascutite pentru a preveni ruperea si smulgerea firelor de iarba din gazon.

De asemenea, un aspect foarte important este momentul in care tunzi gazonul: de preferat este ca tunderea sa fie facuta dimineata devreme sau seara, dupa apus, cand iarba este inca uscata.
 

Plivitul


Udarea excesiva si adaugarea produselor de fertilizare va duce la creretea buruienilor nedorite. O data la cateva saptamani va fi necesar sa analizezi gazonul si sa elimini buruienile care strica farmecul si frumusetea spatiului tau verde. Totusi, anumite plante sunt permise, pentru ca ofera originalitate gazonului. Printre acestea se numara florile salbatice, trifoiul (care miroase minunat dupa tundere), papadia si alte ierburi cu rol estetic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului