Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #plante de gradina #arbusti gradina #topiari

Sculpturile vii sau cum sa iti modelezi plantele in fel si chip

Ti-ar placea un elefant in gradina? Dar sa ai propriul Turn Eiffel? Zambesti, probabil, dar orice vrei poti face in curtea ta cu cateva plante si o foarfeca. Evident, si cu putina indemanare. Iata cum poti crea topiarii!

Ai vazut in parcuri arbusti cu forme perfecte, care par a fi turnati. Se numesc topiarii. Chiar daca suna ciudat, este o adevarata arta veche de mii de ani. Tehnica presupune modelarea arbustilor sau a tufelor fie in forme geometrice, precum piramide, sfere sau cuburi, fie in obiecte - masini, biciclete, litere sau in animale.

Ce plante se preteaza

Evident, sunt doar cateva tipuri de plante care, datorita texturii frunzelor si a bogatiei coroanei, permit modelarea. Vorbim aici de merisor, chiparos, leandru, mirt, tufe de buxus, rozmarin, dafin si iedera. Mai poti fi modelati usor arbustii cu flori printre care lantana, fuchsia sau hortensia. Asadar, daca vrei sa obtii un punct de atractie in gradina, mai mult ca sigur ca o forma topiarica nu va scapa deobservata.

Sursa foto: smallbluegreenflowers.wordpress.com

Ce trebuie sa faci

Daca nu ai mai facut niciodata asta, e bine sa incepi cu un model simplu, o sfera spre exemplu. Alege planta pe care vrei sa o modelezi si asigura-te ca are dimensiunile necesare pentru a putea lua forma dorita. Iti mai trebuie un ghiveci mare, pamant fertilizat, o foarfeca de gradina bine ascutita si o lopatica.

Planteaza arbustul ales in ghiveci si incepe sa il modelezi din foarfeca asa cum ai tunde pe cineva. Priveste din cand in cand planta de la distanta, pentru ca abia asa vei observa neregularitatile. Trebuie sa stii ca cel mai bine este sa incepi tunderea de jos in sus.

Sursa foto: bourtonhouse.com

Dupa ce i-ai dat forma dorita, plaseaza arbustul intr-un loc insorit si ai grija sa il uzi in permanenta. Pe masura ce planta se dezvolta, crengute mici vor iesi din coroana rotunjita si va fi mereu nevoie sa le retezi pentru ca arbustul sa nu isi piarda forma. Cand creste mai mare, poti incerca si alte forme.

Chiar daca iti va placea mult rezultatul, trebuie sa folosesti arta cu moderatie, pentru ca ce e mult strica si se poate transforma in kitsch.

Iata cateva exemple de topiarii din parcuri publice din toata lumea:

Sursa foto principala: gardenenvy.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului