Amenajarea gradinii

#intretinere gazon #gazon #irigare gazon #erbicid #fertilizant gazon #tuns gazon

Secretele unui gazon reusit

Pentru a obtine un gazon verde, sanatos si frumos, ca acelea din filme, e nevoie sa iei cateva masuri esentiale: sa-l tunzi corespunzator, sa-l uzi numai cand si cat trebuie, sa-l hranesti cu fertilizant si sa-l cureti constant de buruieni. Excesul de apa, fertilizant sau erbicid pot distruge si cel mai sanatos gazon.
 


Tunsul gazonului


Daca vrei sa ai un gazon verde, trebuie sa-l tunzi frecvent, acest lucru ajutandu-l sa creasca des si sa scape de buruieni. Exista in comert, tot felul de aparate de tuns iarba, dar ideea este ca lamele sa fie mereu ascutite pentru a nu smulge iarba.

Nu tunde gazonul prea scurt, deoarece cu cat il tunzi mai scurt, cu atat mai multe erbicide si apa vei avea nevoie. Lungimea lui depinde de tipul de gazon folosit. O regula universala care se aplica la gazon ar fi "sa nu tai mai mult de o treime din firul de iarba." Daca tunzi iarba foarte scurt, la nivelul pamantului, de exemplu, va fi nevoie de doua trei cicluri ca sa-si revina.

Este important ca gazonul sa fie bine plantat de la bun inceput, deoarece are nevoie de radacini adanci ca sa reziste bine in timp. Cu cat sunt mai adanci radacinilie ierbii, cu atat mai mult va rezista la boli si va avea nevoie de mai putina apa.

Retine ca un gazon proaspat udat nu se tunde niciodata si este bine sa lasi excesul de iarba proaspat tuns pe gazon pentru ca se transforma in ingrasamant pentru gazonul ramas.


Irigarea gazonului


Nu uda gazonul zilnic si fereste-te sa-l ineci in apa. Poti incerca in trei moduri sa afli daca e momentul sa-l uzi: gauresti pamantul cu o surubelnita si intra greu, iarba capata o nuanta albastruie, urmele de talpi raman vizibile pe pamant.

Udatul gazonului se face cu un furtun, iar daca vrei sa aflii cat de mult trebuie sa-l uzi, plaseaza o cana undeva in mijlocul ierbii si, cand aceasta s-a umplut, e cazul sa te opresti din stropit. Daca-ti permiti, instaleaza-ti un irigator cu ceas.

Nu uda niciodata gazonul noaptea . De fapt, gazonul ar trebui sa fie gata uscat odata cu lasarea soarelui. Noaptea va aduce cu ea un plus de umezeala, care nu-i va prinde bine ierbii daca e deja uda.


Fertilizantul potrivit


Fertilizarea gazonului este un alt domeniu unde se exagereaza deseori, din dorinta de a obtine rezultate remarcabile, in cel mai scurt timp. Orice exagerare va duce la cresterea excesiva a ierbii si la nevoia de a o tunde mai des, ca sa nu mai vorbim ca este nociv pentru mediu.

Fertilizantul ar trebui folosit sub forma de spray si aplicat pe portiuni mici, progresand treptat pana acoperi toata suprafata. Fertilizarea gazonului se face numai primavara si toamna.


Erbicidul trebuie folosit cu masura


Multi gradinari recomanda smulgerea buruienilor cu mana, aceasta regula aplicandu-se numai in situatia in care dispui de timp. Pentru prevenirea apritiei buruienilor, poti sa te cncentrezi pe a avea un gazon des si gros, cu fir sanatos, astfel incat bururienile sa nu aiba loc sa creasca. Erbicidele alese pentru gazon ar trebui sa fie cat mai putin toxice. Acestea se aplica cel mai bine cu un spray, direct pe zonele cu problema, insa niciodata in exces.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului