Amenajarea gradinii

#gazon #buruieni #plantare #gradina

Semanatul gazonului in perioada martie - octombrie

Conditiile climei din tara noastra ne permit sa putem infiinta o suprafata gazonata din martie pana in octombrie. Cea mai buna perioada este in lunile martie-mai si toamna, in intervalul august-octombrie. Temperaturile de semanat sunt de minim 10-12o C (inclusiv noaptea) si maxim 30o C. Astfel, daca vrei sa plantezi gazon vara, este bine sa alegi zilele mai racoroase.


 

1 Cand este bine sa plantezi gazonul


Se recomanda semanarea in perioadele cele mai favorabile pentru a indeplini urmatoarele aspecte:

  • sa nu fie necesar udatul frecvent,
  • plantele tinere sa nu sufere de arsita,
  • perioada de rasarire a buruienilor sa nu se suprapuna cu rasaritul gazonului.



Daca semanatul are loc vara, plantele vor rasari si vor creste lent. Se va avea in vedere ca solul sa nu capete crusta din cauza caldurii ridicate, pentru ca plantele deja rasarite se ofilesc si se usuca. Udatul se va face de 2-3 ori pe zi, cu cantitari reduse de apa, pentru a se mentine suprafata terenului umeda.


In primavara, odata cu venirea caldurii, va creste ritmul udarii pentru a asigura apa necesara dezvoltarii plantelor. Pe masura ce temperaturile cresc, plantele se vor dezvolta din ce in ce mai greu.

Toamna se va avea in vedere faptul ca gazonul sa creasca suficient, pentru a nu fi afectat de temperaturile scazute ce urmeaza.


2 Cum trebuie sa pregatesti terenul


Pentru a avea in viitor un gazon de calitate, pregatirea terenului reprezinta o lucrare extrem de importanta. Calitatea acesteia va avea influente asupra gazonului pe toata perioada sa. Este necesar sa asiguram un pat germinativ adecvat pentru seminte, in scopul rasaririi uniforme si in cele mai bune conditii.

Daca suprafata de teren este plina de buruieni, acestea se indeparteaza cu sapa sau se plivesc. Urmeaza o erbicidare totala si o perioada de pauza pentru efectul erbicidului (10 zile). Erbicidarea se va face cu multa atentie, cu un echipament corespunzator, respectand doza scrisa pe ambalajul erbicidului, raportata la suprafata.

Terenul se pregateste cu ajutorul unei freze ( doar cand pamantul este uscat ), care sa lucreze solul pe o adancime de 15-25 cm. Daca este nevoie, prima data se ara, apoi se marunteste bine terenul cu freza. In cazul unui sol argilos , se poate adauga nisip pentru a creste permeabilitatea.

Cand situatia terenului impune, se decoperteaza un strat de pamant si se completeaza cu unul fertil. Dupa maruntire, se indeparteaza eventualele resturi (radacini, gunoaie etc ).

Urmeaza nivelatul (cu grebla), stabilindu-se panta terenului pentru scurgerea apei. Se va urmari pe cat posibil evitarea denivelarilor, pentru a nu se strange apa in acele locuri. Cand terenul este nivelat, se foloseste un tavalug pentru o compactare a terenului.

Semanatul il facem cu mana sau cu o masina de semanat, distribuid uniform cantitatea de samanta pe un metru patrat. In ambele cazuri semanam in cruce ( de-a lungul si de-a latul terenului ). Se va evita semanatul pe vant, deoarece nu se mai respecta norma corecta si va fi afectata densitatea gazonului. Semintele fiind usoare, sunt luate de vant si astfel se va consuma o cantitate in plus, iar rasaritul nu va fi uniform.

Pentru o buna tasare a semintelor pe sol, dupa semanat se mai face o tavalugire. Tot acum putem administra un ingrasamant granule tip STARTER, pentru o buna rasarire a gazonului.


3 Montarea rulourilor de gazon


Aceasta metoda este mai complicate, insa mai avantajoasa, datorita faptului ca obtinem o peluza uniforma de gazon intr-un timp scurt. Costurile sunt mai mari fata de metoda semanatului.


Calitatea rulourilor


Se va tine cont de provenienta rulourilor, daca sunt formate dintr-un amestec de seminte de calitate si fara rezerva de buruieni in continutul lor. Cei mai mari producatori din Romania au rulouri curate, produse fara continut de buruieni ( plante sau seminte).

Din pacate, la inceput nu se poate vedea foarte bine daca unele rulouri contin sau nu buruieni, acest aspect iesind in evidenta abia dupa cateva saptamani cand acestea rasar.

La depozitare, se evita zonele insorite pentru evitarea uscarii si incalzirii rulourilor. Rulourile recoltate se depoziteaza la umbra maxim 1-2 zile, stropindu-se des cu cantitati mici de apa, pentru evitarea uscarii si palirii. Rulourile depozitate la caldura se ingalbenesc, pamantul se usuca si se incing in interior, capatand un miros neplacut .


Plantarea rulourilor


Terenul se pregateste la fel ca in cazul semanatului. Dupa nivelare se stabileste locul din care incepem asezarea rulourilor. Acestea se desfac, se intind pe sol, lipindu-se unul de celalalt pentru evitarea aparitiei spatiilor dintre ele. Montarea se face sub forma unui zid din caramizi. Este bine sa administram un ingrasamant granule sub rulouri, pentru a fi la dispozitia radacinilor. Taierea rulourilor se face cu ajutorul unui cutit bine ascutit.

Pentru zonele cu panta mai mare, rulourile de monteaza perpendicular cu panta si nu paralel cu aceasta.

La final nu se tavalugesc, doar se uda. Daca apar spatii intre ele in urmatoarele zile, se presara pamant bine maruntit si eventualele goluri se completeaza cu saminte de gazon.

Sursa foto : Arhiva personala

 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare