Amenajarea gradinii

# tunderea gazonului #ingrijirea gazonului #gradina #gradinarit #primavara #gazon

Sfaturi pentru gradinari. Cum pregatesti gazonul de primavara

Dupa o iarna relativ blanda, poate prea blanda ar spune unii, ne pregatim deja de venirea primaverii, iar luna martie este asteptata cu mare nerabdare de cei care au case cu curte si gradini. Iesirea din iarna este prilej de bucurie si de activitati esentiale pentru anul ce urmeaza, asa ca, daca stai la curte, vei avea multa treaba, cu conditia ca vremea sa nu se incapataneze sa iti joace feste tocmai acum.

Pentru ca in martie iarna mai poate avea zvacniri, e bine sa te apuci de lucrari de pregatire a culturilor si de curatenie prin curte si gradina, iar gazonul poate fi "incalzirea" perfecta.

Primii pasi pentru un gazon verde si uniform

Daca inca nu ai gazon in curtea interioara sau daca vrei sa plantezi in zone neacoperite, luna martie este momentul propice pentru semanare si fertilizare. Primul pas este, insa, pregatirea terenului: curatarea buruienilor, saparea si nivelarea pamantului. Apoi, daca terenul nu este inghetat sau inundat, puteti planta fasiile de gazon. Daca, in schimb, doriti sa apelati la insamantare, solul pentru plantare trebuie pregatit in prealabil, pentru a avea si timp sa se odihneasca.

Acolo unde exista deja gazon, acesta trebuie greblat bine, pentru a curata resturile de frunze si crengue, iar unde au aparut petice ingalbenite sau boale, se poate semana din nou gazon, pentru a obtine, in scurt timp, o patura verde si ingrijita.

Greblarea si aerarea solului

Daca ati executat lucrari de ingrijire si in toamna, intretinerea de primavara nu trebuie sa fie foarte intensa si nici nu trebuie sa te grabesti.

Zonele care au nevoie de aerare le vei descoperi dupa greblare; sunt acele locuri in care solul este compactat, iar iarba fara vlaga, turtita si rara. Aerarea va ventila pamantul si firele noi de iarba vor creste mai usor.

Verificarea aciditatii terenului

In comert exista teste de verificare a ph-ului solului si daca ti se pare un moft, afla ca o aciditate prea mare va impiedica gazonul sa se dezvolte corespunzator. Daca este cazul, pentru a scadea aciditatea poti aplica un "balsam" pe baza de var, cu concentratie de cel mult 0,5%; in caz contrar, creste riscul de aparitie a viermilor.

Inainte de a tunde sau aera covorul verde din curtea ta, asigura-te ca iarba a crescut deja destul de mult, pentru a nu risca sa distrugi firele tinere si nedezvoltate.

Unde este necesar, taiati marginile gazonului, iar pentru o intretinere eficienta si o delimitare placuta ochiului puteti pune borduri la marginea covorului de gazon.

Prima tundere a anului, daca este nevoie, trebuie facuta intr-o zi cu umiditate scazuta; totodata, este bine sa montati lama bine ascutita a masinii de tuns mai sus decat de obicei, pentru ca zilele sunt inca scurte, temperaturile inca destul de scazute, iar cresterea va fi mult mai lenta decat vara.

Fertilizarea de primavara a gazonului

Daca ai aplicat deja fertilizator in toamna, nu este nevoie sa te grabesti cu cea de primavara. Daca, insa, ai sarit peste aceasta lucrare inaintea sezonului rece, fertilizarea poate fi facuta undeva in aprilie, cand cresterea devine mult mai rapida, iar temperaturile sunt deja mai ridicate si, astfel, iarba poate consuma rezervele de fertilizator.

Pentru a nu hrani si buruienile care au tendinta sa invadeze gazonul, poti aplica, ulterior, un strat subtire de erbicid dedicat, desi acest pas se face cel mai bine toamna.

Ascute lama masinii de tuns

Fie ca folosesti o motocoasa, fie ca te-ai dotat cu o masina cu sac colector electrica sau cu benzina, este important ca lama instrumentului sa fie bine ascutita. Pentru dispozitivele de tuns cu cutite, o lama tocita este cel mai rau lucru pentru iarba din curtea. Firele vor fi rupte, nu taiate, iar franjurile care rezulta sunt "terenul" perfect pentru boli si daunatori care iti vor zadarnici munca de intretinere a gazonului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului