Amenajarea gradinii

#sol #gradina #ghiveci #pamant #pamant de flori #lut

Tipuri de sol - lutul

Lutul sau pamantul lutos este considerat a fi unul dintre cele mai fertile soluri. Acesta  formeaza  bulgari atunci cand este uscat, iar atunci cand este umed se manevreaza cu usurinta. Pamantul lutos retine mai multa umiditate si uneori devine foarte compact. Este perfect pentru plantele care au nevoie de multa apa.


Totusi,  lutul simplu nu este tocmai o optiune buna atunci cand vrei ca plantele tale sa se dezvolte fumos. Acest tip de sol nu se dreneaza deloc usor si retine mult timp apa. Lutul este potrivit pentru gradinile din zonele secetoase, dar nu si pentru plantele de ghiveci sau pentru gradinile umbroase, la care apa ajunge destul de des.


Un sol optim, este format din 40% materie organica, 40% nisip si doar 20% lut.


Plantarea in solul lutos


Inainte de a planta ceva intr-o gradina in care solul este preponderent lutos, ar fi bine sa sapi o groapa de doua sau chiar trei ori mai mare decat radacina plantei si acolo sa faci amestecul potrivit. Adauga nisipul si ingrasamantul organic si abia apoi poti incepe plantarea propriu-zisa.


Asigura-te ca in sol nu exista radacini ale altor plante pentru ca acestea se pot dezvolta in paralel cu planta pusa de tine. Poti lasa in schimb frunzele si iarba uscata pentru ca acestea constituie un ingrasamant bun.


Dupa plantare , uda bine solul astfel incat el sa se compacteze foarte bine.


Udarea solului lutos


Inainte de udare , ar fi bine sa „scobesti” putin din suprafata  pamantului (5 – 10 centimetri in gradina si 2 – 3 in ghiveci) pentru a permite acestuia sa aiba acces la oxigen, mai ales daca este foarte dens.


De asemenea, este recomandat sa vezi daca dincolo de suprafata, solul este umezit. Daca da, amana udare pentru zilele urmatoare, iar daca acesta este uscat, ofera-i apa din belsug.


Vara, radacinile din pamantul lutos au nevoie de apa cel putin o data la doua zile, mai ales atunci cand se afla intreaga zi in bataia directa a soarelui.  Nu uita ca din cauza densitatii solului, radacinile nu pot intra prea mult in pamant in cautarea apei, ci ele vor ramane in permanenta la suprafata, in asteptarea acesteia. Iar daca nu primesc apa, se vor usca fara indoiala.


Pe de celalta parte, atunci cand vremea este rece, solul nisipos isi pastreaza foarte bine umiditatea si poate fi udat chiar si o data pe saptamana daca este vorba de o planta de apartament , sau mai rar daca aceasta este in gradina.


Fertilizarea solului


Solul lutos poate fi fertilizat cu usurinta cu ajutorul ingrasamantului organic, insa si produsele din comert ii sunt benefice.


Daca ai la indemana ingrasamant organic , nu trebuie decat sa il imprastii la suprafata solului.


Daca optezi pentru ingrasamantul din comert, cauta unul care sa aiba in componenta fosfor si oxid de calciu. Aceste doua ingrediente dunt cele care ii lipsesc cel mai des solului lutos.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului