Amenajarea gradinii

#montare terasa #montare deck #terasa

Tot ce trebuie sa stii despre montajul deck-ului din WPC

Instalarea profesionala a terasei reprezinta o garantie a confortului si sigurantei. O instalare improprie poate duce la scaderea rezistentei, a durabilitatii si poate cauza deteriorarea produsului.

 

Sistemul de deck WPC

Informatii generale

Standard, sistemul de decking pentru terase din WPC cuprinde:

  • lamele de deck (DUNA, LUNA sau SOLID)
  • rigle (grinzi) suport din WPC (30x50 mm/ 40x60 mm) sau aluminiu
  • set de fixare cu cleme si suruburi
  • profil de inchidere perimetrala L 40x60 mm (daca este necesar)
  • suporti reglabili pe inaltime pentru a prelua pante si diferente de nivel, pentru protejarea hidroizolatiilor si pentru asigurarea unei optime ventilari a deck-ului

Elementele mentionate mai sus sunt destinate exclusiv teraselor exterioare si nu pot fi folosite pentru coloane, stilpi, grinzi, grinzi de tavan sau alte elemente structurale de rezistenta.

Lamelele nu trebuie instalate in spatii inchise, umede si slab ventilate precum si in locuri cu schimbari bruste de temperatura (ex. saune).

Pentru 1 m2 de terasa sunt necesari aproximativ 3,5 metri liniari de rigla (grinda) suport si cca. 25 cleme cu suruburi.

La proiectarea terasei trebuie luat in calcul un volum suplimentar de material (cca 10%) pentru a acoperi pierderile din taierile la lungime, din alinierea lamelelor etc.

Inainte de instalare

Instalarea profesionala a terasei reprezinta o garantie a confortului si sigurantei. O instalare improprie poate duce la scaderea rezistentei, a durabilitatii si poate cauza deteriorarea produsului.

Materialul trebuie verificat inainte de montare. Toate defectele si neregularitatile trebuie comunicate furnizorului inainte de instalare. Inceperea montajului presupune acceptarea conditiilor tehnice si a aspectului materialelor. Instalarea trebuie executata de catre un specialist experimentat.

Lamelele trebuie depozitate in ambalajul original in spatii bine ventilate, ferite de razele directe ale soarelui.

Dimensiunile, forma si orientarea deck-ului trebuie luate in considerare in faza de proiectarea a pardoselii terasei. Trebuie stabilite modelul si directia de montaj care vor dicta amplasarea elementelor de substructura.

Alt element de care va trebui tinut cont este nivelul si pozitia usilor care comunica cu deck-ul.

Pregatirea substratului

Terasele, scarile sau aleile realizate din lamele compozite trebuie montate pe un substrat pregatit anterior, a carui executie trebuie sa se faca in conformitate cu reglementarile actuale in constructii. Pregatirea substratului reprezinta responsabilitatea constructorului si informatiile redate in continuare au doar rol informativ.

Terase asezate pe substrat din ciment sau neporos

Substratul trebuie sa fie neted, tare si stabil. In cazul unui substrat impermeabil, asigurarea unei inclinatii corespunzatoare (min. 1 cm pentru 2 metri liniari) va facilita scurgerea apei in afara terasei.

Terase asezate pe sol

In aceste situatii stratul de sol trebuie indepartat pina la o adincime de aproximativ 20-30 cm, iar in acest loc trebuie pregatit un substrat dintr-un amestec de pietris sau pietre mici, asezate pe un material geotextil care sa protejeze impotriva cresterii vegetatiei. Amestecul de pietris trebuie compactat astfel incit pietrele nu se vor mai putea misca (aseza) pe viitor.

Dupa pregatirea substratului se vor putea aseza suporti din beton astfel incit distanta dintre punctele de sprijin ale grinzilor suport sa nu depaseasca 30 cm

Asezarea riglelor (grinzilor) suport

Grinzile suport trebuie asezate in asa fel incit sa fie paralele.

Asigurarea unei distante corespunzatoare intre grinzi este foarte importanta. Distanta maxima intre marginile a doua grinzi alaturate nu trebuie sa depaseasca 30-35 cm. Daca grinzile nu sunt la acelasi nivel se pot folosi suporti reglabili din PVC care se aseaza intre grinzi si substratul de beton astfel incit sa se asigure acelasi nivel al suprafetei superioare a grinzilor.

Trebuie retinut faptul ca intre pereti (sau alte elemente fixe) si grinzile suport ca si intre capetele a doua grinzi (in timpul instalarii acestora) trebuie pastrat un rost de dilatare de 10 mm. Grinzile suport se pot fixa de substratul dur prin suruburi cu dibluri sau ancore rapide.

La imbinarea pe lungime a lamelelor de deck sau in cazul imbinarilor in unghi, se va folosi o grinda suplimentara astfel incit capatul fiecarei lamele va fi asezat pe cite o grinda si va fi fixat cu cleme separate.

Amplasarea lamelelor de deck

Lamelele de deck WPC pot fi asezate pe oricare din fete.

Lamelele se aranjeaza perpendicular pe directia grinzilor suport si se fixeaza de acestea numai folosind setul de montaj corespunzator.

Instalarea lamelelor incepe cu prinderea clemelor de start pe grinzile suport. Intre prima lamela si perete (sau orice element fix) se va pastra o distanta de min. 10 mm pentru dilatare.

Dupa prinderea clemelor de start se va fixa prima lamela prin asezare si impingere in aceste cleme. Cealalta muchie a lamelei se fixeaza cu cleme din plastic. Celelalte lamele se prind la fel, cu cleme din plastic. Ultima lamela de deck se va fixa pe grinzi cu ajutorul unor suruburi care se introduc inclinat prin muchia inferioara a lamelei.

Inainte de fixarea clemelor cu suruburi se face pregaurire in grinzile suport. Suruburile pentru prinderea clemelor se introduc in centrul (axa centrala) grinzilor prin infiletare cu grija, fara a aplica o presiune mare, astfel ca surubul sa nu deterioreze clema din plastic sau grinda suport.

Lamelele de deck din material compozit se dilata si se contracta sub actiunea factorilor atmosferici variabili.

Din acest motiv trebuie asigurata o distanta de cca. 5 mm intre capetele lamelelor la imbinarea pe lungime a acestora. De asemenea capatul fiecarei lamele trebuie sa fie prins de cite o grinda separata si fixat cu cleme separate.

Lamelele pot fi taiate pe lungime, transversal si in unghi cu unelte profesionale pentru taierea lemnului, disponibile pe scara larga.

Finisarea marginilor terasei

Finisarea marginilor terasei poate fi facuta cu ajutorul plintei de acoperire disponibile avind dimensiunile 40 x 60 mm.

Aceasta se fixeaza cu suruburi din otel inoxidabil.

Inainte de prinderea plintei se executa gaurile pentru suruburi apoi acestea se maresc usor de-a lungul plintei, pentru a

permite acesteia sa se dilate / contracte la schimbarile de temperatura.

Ingrijirea terasei acoperite cu deck WPC

Lamelele compozite nu necesita conservare, impregnare sau vopsire. Acestea reprezinta un produs simplu din punct de vedere al utilizarii. Totusi ca si orice material folosit la exterior, lamelele sunt expuse la murdarie.

Din acest motiv este necesar sa se curete periodic suprafata terasei. Curatarea materialului compozit este foarte usoara si nu necesita solutii speciale. Produsele domestice de curatat sunt suficiente.

Ingrijirea curenta a terasei inseamna indepartarea substantelor poluante, a nisipului, frunzelor si a noroiului folosind o perie sau matura si apa. Nu se folosesc masini de curatat sau solventi.

Petele de ulei sau grasime trebuie curatate cit mai repede posibil pentru a evita uscarea acestora.

In cazul murdariei foarte persistente, se poate folosi hirtie abraziva cu granulatie mica sau o perie de sirma si se freaca in directia striatiilor lamelelor.

Aceste procedee trebuie aplicate cu atentie pentru a nu deteriora striatiile de pe suprafata terasei.

Inainte de aplicarea oricarui produs de curatare trebuie verificat daca indepartarea petelor nu are ca efect secundar deteriorarea sau decolorarea (colorarea) materialului compozit. Nu permiteti acumularea substantelor poluante in jurul terasei sau in spatiile dintre lamele.

Materialul compozit isi schimba in mod natural culoarea sub actiunea radiatiilor UV si a apei. Acest proces insa nu are efect asupra durabilitatii si parametrilor tehnici ai acestuia. Modificarea culorii nu reprezinta un defect al produsului si nu poate constitui un motiv de reclamatie.

Pe timpul iernii se recomanda indepartarea frecventa a zapezii de pe suprafata terasei pentru a preveni formarea unui strat de gheata. Dupa uscarea apei de ploaie, pe suprafata terasei pot ramine pete. Acesta este un fenomen normal si temporar care ar trebui sa dispara dupa citeva saptamini.

Surse foto:  DLH Poland/ Deckexpert.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului