Amenajarea gradinii

#foisor #gradina #umbrela #chiosc #patina #vopsea #bait #lemn #fonta #tec

Umbra din gradina ta

Chiar daca vara se aproprie de sfarsit si zilele calduroase o sa fie doar o amintire, deja trebuie sa te gandesti si sa iti planifici gradina pentru sezonul urmator. Si cum vara un loc umbros este foarte cautat, vom vorbi despre cateva solutii impotriva zilelor caniculare din ce in ce mai intalnite in Romania.

1 Chioscul de ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/fonta" title="fonta">fonta " title="fonta">fonta

Daca gradina este una de inspiratie franceza atunci cu siguranta vei avea nevoie de un din fonta. Aceasta poate avea panourile laterale sau stalpii de sustinere dantelate. Acoperisul este din lemn sau chiar din material textil. Pentru un astfel de chiosc culoarea aleasa este de cele mai multe ori albul.

Pentru a completa acest ambient in gradina ta poti sa alegi si un set format din masa rotunda cu scaune tot din fonta. Modelul de pe chiosc poate fi reprodus pe scaune sau pe piciorul mesei.

Pentru ca fonta este foarta scumpa, si gama de modele este limitata, poti opta pentru fierul forjat. Acesta este o varianta mult mai ieftina. De asemenea fierul forjat poate fi personalizat in asa fel incat sa gasesti ceva pe placul tau.

2 Umbrela moderna

In functie de designul gradinii tale, exista o paleta foarte variata de mobilier si accesorii. Daca ai o gradina moderna poti sa folosesti o umbrela foarte mare, sustinuta de un picior de lemn.

Materialul umbrelei va fi unul textil, bumbac sau doc, care are aplicat un de cauciuc pentru a fi impermeabil. Este necesar ca materialul textil sa fie de culoare deschisa, pentru a respinge caldura razelor solare. Formele si unghiurile drepte ale umbrelelei se vor incadra foarte bine in stilul minimalist. In aceeasi combinatie poti sa iti instalezi in gradina si un hamac.

Tecul, un lemn exotic si foarte rezistent la intemperii, este foarte des folosit in amenajarile de gradini moderne. Culoarea maro ciocolatie a tecului il face sa fie la moda, chiar daca este o esenta scumpa.

3 Foisorul de lemn

Cea mai buna solutie de a crea umbra in gradina ta este construirea unui foisor . Daca spatiul din gradina ta iti permite, poti sa iti montezi un foisor. Acesta poate fi construit din lemn si poate sa aiba forme si culori diferite in asa fel incat sa se integreze cat mai bine in gradina ta.

Pentru o gradina rustica, cu butoaie folosite pe post de ghivece, poti sa iti cumperi un foisor de lemn. Foisorul poate fi doar baituit sau vopsit.

Daca este vopsit, este de preferat sa fie o culoare deschisa, pentru a atrage privirea si pentru a se distinge in multitudinea de verde din gradina ta. Cu siguranta ii poti oferi si o nota personala printr-o aplicata vopselei.
,
Daca este tratat doar cu bait
acesta trebuie sa fie unul special. Baitul iti va pastra foisorul intr-o forma foarte buna pe parcusul mai multor ani. Pentru a-i oferi o nota de unicitate foisorului tau cand aceasta este doar baituit, ii poti pune jardiniere cu iedera sau muscate.

4 Sfaturi practice

Trebuie sa stii este ca atunci cand este tratat cu bait sau cu vopsea, lemnul foisorului tau necesita ingrijire. Vopsirea sau baituirea foisorului trebuie refacuta o data la doi ani.

Nu vopsi obiectele din lemn dimineata, cand pe ele sunt inca urme de roua. Asteapta ca suprafetele ce urmeaza a fi vopsite sa se usuce si sa atinga temperatura mediului inconjurator.

Fa o proba pe suprafata ce urmeaza a fi tratata deoarece tipul lemnului influenteaza nuanta finala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului