Boli si daunatori

#combatere daunatori #daunatori gradina #boli si daunatori

6 moduri naturale de a scapa de daunatorii din gradina in acest an

Daunatorii din gradina sunt scenariul de care se teme orice gradinar. Analizeaza cu atentie plantele si vezi care este situatia. Daca au aparut, nu te panica, exista metode de combatere naturala a daunatorilor, eficiente, ieftine si prietenoase cu mediul si cu sanatatea. Folosindu-le nu pui pe nimeni in pericol si, totodata, gradina si plantele tale sunt in siguranta.

Cum sa combati mucegaiul si ciupercile

Umiditatea, distanta mica dintre plante si ploile excesive, poti genera probleme cu mucegaiul sau cu ciupercile. Iti poti face propriul spray fungicid amestecand o parte lapte cu 10 parti apa. Alternativ, poti incerca o solutie formata dintr-o lingura de bicarbonat, o lingura de ulei vegetal, doua picaturi de lichid de spalat vase si 4.5 litri de apa. Pulverizeaza plantele preventiv sau pentru tratare.

Evita si previn-o problemele cu ciupercile si mucegaiul prin a taia plantele doar in zilele cu umididate scazuta. In acest fel preintampini si reduci bolile fungice care se formeaza in ranile deschise. O alta metoda este distantarea plantelor, astfel incat sa fie asigurata circulatia aerului.

Cum sa combati insectele cu usturoi si ardei iute

O solutie pe baza de usturoi si ardei iute este foarte eficienta pentru combaterea insectelor mici care sug seva plantelor, cum ar fi afidele, dar si pentru cele care rod frunzele, cum sunt omizile. Combina usturoiul zdrobit si ardeiul iute (sau o lingura de chilli pudra, daca nu ai proaspat) cu o lingura de ulei vegetal si o cantitate mica de detergent de spalat vase sau fulgi de sapun. Lasa la macerat peste noapte intr-un borcan, strecoara si pulverizeaza pe plante. Evita contactul cu pielea si ochii si tine-l departe de copii.

Cum sa scapi de limacsi - melcii fara cochilie

Amesteca o parte espresso cu 10 parti apa si pulverizeaza pe zonele din gradina unde ai vazut melci. Cofeina se absoarbe in pielea lor si ii ucide, asa ca, daca preferi un remediu mai putin crud, incearca sa folosesti barierele de cupru sau sa ii culegi cu mana seara, cand ies la plimbare.

Cum sa alungi rozatoarele

In cazul in care rozatoarele iti mananca plantele, prepara un ceai negru si pulverizeaza-l pe frunze. Rozatoarele nu suporta acest lucru. De asemenea, nu agreeaza mirosul de camfor, asa ca ia in considerare sa atarni odorizante camforate.

Planteaza inteligent pentru a elimina afidele

Cel mai bun mod de a scapa de afide este prin a invita pradatorii naturali in gradina. Planteaza menta, fenicul, marar, galbenele, floarea-soarelui si papadie pentru a atrage gargaritele, calugarite, viespe si alte insecte carnivore - se vor bucura sa se infrupte din afidele din gradina ta.

Foloseste uleiul de eucalipt

Tantarii sunt probabil cei mai frustranti dintre toti daunatorii din gradina. Acestia nu sunt nocivi pentru plante, dar transforma gradinaritul si distractia in aer liber intr-un cosmar. Uleiul esential de eucalipt va tine la distanta tantarii, in modul cel mai natural. Inainte de a incepe sa lucrezi in gradina, poti cumpara un repelent pe baza de eucalipt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare